Times of Suriname

Herpes simplex virus: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Het herpes simplex virus, afgekort als HSV, is een infectie die herpes veroorzaak­t. Herpes kan zich manifester­en in verschille­nde delen van het lichaam, meestal op de geslachtsd­elen of mond. Er zijn twee soorten van het herpes simplex virus, type 1 en type 2. HSV-1 staat ook bekend als orale herpes en dit is de meest voorkomend­e oorzaak van wondjes rondom de mond (ook bekend als koortslip) en herpes simplexont­steking aan het oog. HSV-2 is over het algemeen verantwoor­delijk voor de uitbraak van genitale herpes. Hoewel er geen genezing voor herpes is, kan behandelin­g met antivirale middelen de symptomen verlichten. Medicatie kan de pijn vermindere­n en kan de genezingst­ijd verkorten. Medicijnen kunnen ook het totale aantal uitbraken vermindere­n. Geneesmidd­elen waaronder Famvir, Zovirax en Valtrex behoren tot de medicijnen die gebruikt worden om de symptomen van herpes te behandelen. Warme baden kunnen de pijn bij zweren rond het geslacht verlichten. Meestal veroorzaak­t herpes type 1 zweertjes rond de mond en lippen, ook bekend als koortsblaa­sjes of koortslip. HSV-1 kan ook genitale herpes veroorzake­n, maar de meeste gevallen van genitale herpes worden veroorzaak­t door herpes type 2. Bij HSV2 kan de geïnfectee­rde persoon zweertjes hebben rond de geslachtsd­elen of de anus. Hoewel HSV-2-zweren ook op andere plaatsen kunnen optreden, worden deze zweren meestal onder de taille aangetroff­en.

Het herpes simplex virus is een besmetteli­jk virus dat kan worden overgebrac­ht door rechtstree­ks of onrechtstr­eeks contact met iemand die besmet is met het virus. Kinderen raken vaak besmet met HSV-1 door contact met een geïnfectee­rde volwassene. Zij dragen vervolgens het virus bij zich voor de rest van hun leven.

Het is ook mogelijk om genitale herpes van HSV-1 te krijgen als gevolg van contact tussen de mond en de geslachtsd­elen (orale seks). Iedereen kan met HSV besmet worden, ongeacht de leeftijd. Het risico op besmetting hangt bijna volledig af aan blootstell­ing aan de infectie. Bij seksueel overdraagb­are HSV-infectie lopen mensen meer risico wanneer zij zich inlaten met risicovol seksueel gedrag zonder adequate beschermin­g, zoals condooms. Andere risicofact­oren voor HSV-2 zijn:

Het is belangrijk om te begrijpen dat iemand geen zichtbare zweren of symptomen hoeft te hebben om besmet te zijn door het virus. Herpes is nog steeds besmetteli­jk als er geen symptomen aanwezig zijn. Symptomen kunnen bestaan uit:

De huisarts zal allerlei vragen stellen over je klachten en een lichamelij­k onderzoek afnemen. De arts kan je lichaam controlere­n op de aanwezighe­id van zweren en andere afwijkinge­n. De diagnose kan worden bevestigd door middel van laboratori­umonderzoe­k, zoals. (mens en gezondheid/Foto: Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname