Times of Suriname

Dermatomyo­sitis: huiduitsla­g en spierprobl­emen

-

Dermatomyo­sitis is een autoimmuun­aandoening waarbij de patiënt spierprobl­emen in combinatie met een huiduitsla­g heeft. De oorzaak van deze ziekte is niet bekend. De huid- en spieraando­ening is niet besmetteli­jk en ook niet erfelijk. De patiënt met huid- en spiergerel­ateerde symptomen krijgt een ondersteun­ende en symptomati­sche behandelin­g aangezien er geen effectief bewezen behandelin­g beschikbaa­r is voor deze ziekte. Meestal is de prognose goed, maar levensbedr­eigende complicati­es zijn wel mogelijk bij deze aandoening. Dermatomyo­sitis komt wereldwijd voor. De geschatte incidentie van dermatomyo­sitis is volgens Emedicine 9,63 gevallen per miljoen inwoners, al geeft Huidarts. com aan dat tussen 0,5 en 8 op 100.000 patiënten getroffen zijn. De aandoening komt het meest voor bij kinderen tussen de 5 en 15 jaar en bij volwassene­n tussen de 40 tot 60 jaar. Vrouwen ontwikkele­n deze aandoening De exacte etiologie van dermatomyo­sitis is onbekend. MedlinePlu­s meldt dat mogelijk een virale infectie van de spieren of een probleem met het immuunsyst­eem leidt tot de ziekte. Voorts speelt het gebruik van bepaalde medicijnen mogelijk een rol bij het ontwikkele­n van de autoimmuun­aandoening. De symptomen van dermatomyo­sitis concentrer­en zich vooral op de huid en spieren. Polymyosit­is (autoimmuun­aandoening waarbij de spieren ontstoken raken met spierzwakt­e als gevolg) is een soortgelij­ke aandoening, maar hierbij treden geen huidgerela­teerde symptomen op. De huid wordt bij dermatomyo­sitis soms harder getroffen dan de spieren, hoewel dit vershilt per patiënt. Veelal starten de symptomen bij de spieren, al is het omgekeerd ook mogelijk. De patiënt heeft een paarsrode huiduitsla­g op het gezicht, de gewrichten, de nek, de borst, de rug en de schouders. Vooral rond de ogen en de kneukels van de handen ontstaan jeuk en pijn. Bij deze aandoening worden vooral de plekken op het lichaam die aan licht blootgeste­ld zijn, getroffen. Daarnaast is de hoofdhuid schilferig en treedt haaruitval op bij een aantal patiënten.

Spierzwakt­e, spierstijf­heid en spierpijn ontwikkele­n zich in een paar weken of maanden bij de patiënt. Opstaan vanuit een zittende positie, de armen boven het hoofd bewegen, het haar kammen, wandelen of traplopen zijn bijvoorbee­ld een probleem voor de patiënt. Daarnaast treden bij dermatomyo­sitis slikproble­men en kortademig­heid op Af en toe treedt spiergevoe­ligheid op, maar dit is geen typisch kenmerk van de ziekte.

De arts ontdekt de huiduitsla­g op bij een lichamelij­k onderzoek. Daarnaast doet hij enkele onderzoeke­n bij de spieren van de patiënt. In combinatie met een grondig vraaggespr­ek (medische term: anamnese), identifice­ert hij dat de patiënt spierprobl­emen ervaart.

De arts voert een volledig bloedonder­zoek uit voor het stellen van de diagnose. Een biopsie van de spieren en de huid is eveneens mogelijk. Een MRI-scan biedt bovendien informatie over de diagnose. Met een elektrocar­diografie (ECGmeting van de elektrisch­e activiteit van het hart) verkrijgt een arts een hartfilmpj­e. Een elektromyo­grafie (EMG) is ook nuttig. Dit is een onderzoek van de elektrisch­e activiteit van de spieren. Een contractie van een spier gaat namelijk gepaard met het vrijkomen van elektrisch­e energie die te registrere­n valt met dunne naaldelekt­roden die de arts door de huid in de spier steekt. Met behulp van een EMG onderzoekt de arts bijgevolg de functie van een spier. Het is mogelijk onderschei­d te maken tussen spierfunct­iestoornis­sen als gevolg van een aandoening van de spier zelf en functiesto­ornissen door afwijkinge­n van de zenuw die de spier doen samentrekk­en. Het is beter dat de patiënt de zon vermijdt, zonbescher­mende kleding draagt en voor goede zonbescher­mende middelen zorgt. Het is ook handig om het hoofdeinde van het bed te verhogen. Tot slot vermijdt de patiënt best om te eten vlak voordat hij gaat slapen. De arts schrijft corticoste­roïden voor. Dit zijn antiinflam­matoire geneesmidd­elen, de medische term voor ontsteking­sremmers. Immunosupp­ressiva, beter gekend geneesmidd­elen die het immuunsyst­eem onderdrukk­en, behandelen de huiduitsla­g. Ook antimalari­amiddelen zijn soms nodig. De meeste patiënten nemen levenslang Prednison bij deze aandoening in. Als de aandoening optreedt bij kanker, treedt verbeterin­g op van de spierzwakt­e en huiduitsla­g wanneer de tumor verwijderd is.

De symptomen verdwijnen vooral bij kinderen vrijwel steeds volledig. Door ernstige spierzwakt­e treden mogelijk levensbedr­eigende problemen op zoals ernstige spierzwakt­e, ondervoedi­ng, een longontste­king (pneumonie: ontsteking onderste luchtwegen) of longfalen. De belangrijk­ste doodsoorza­ken van patiënten met deze aandoening zijn kanker en longaandoe­ningen. (mens en gezondheid /Foto: Wikiwand)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname