Times of Suriname

Bruin slijm: oorzaken & symptomen van bruin sputum ophoesten

-

Sputum bij hoesten of slijm ophoesten verwijst naar de afscheidin­g van de luchtwegen vermengd met speeksel (tracheobro­nchiale afscheidin­g of secretie). Deze afscheidin­g wordt gevormd in de luchtpijp en in de bronchiën. Het sputum kan verschille­nde kleuren aannemen, waaronder een bruine verkleurin­g. De oorzaken van bruin slijm variëren. Afhankelij­k van de oorzaak, kan bruin slijm gepaard gaan met andere symptomen, zoals hoesten, kortademig­heid, moeheid of keelpijn.

Om beter te begrijpen hoe het slijm ontstaat, moet je onder een microscoop naar de luchtwegen kijken. Je longen hebben een enorm oppervlak dat beschermd moet worden tegen externe ziekteverw­ekkers. Het lichaam heeft hiervoor verschille­nde cellen, zoals slijmbeker­cellen (gobletcell­en), die in de wand van de luchtwegen zitten en constant slijm produceren. Bacteriën en verontrein­igende stoffen komen in dit slijm terecht, zoals in een kleverige vliegenvan­ger.

Om te voorkomen dat deze potentieel gevaarlijk­e stoffen de longen binnendrin­gen, zijn de luchtwegen bekleed met wat bekend staat als een trilhaarep­itheel. Dit transporte­ert het slijm naar boven met behulp van kleine verlengstu­kken, de trilharen, totdat het slijm uit de luchtwegen de slokdarm bereikt.

Er zijn twee mogelijke routes voor het slijm uit de slokdarm. Ofwel komt het in de maag terecht en wordt daar onschadeli­jk gemaakt door het maagzuur, ofwel wordt het bronchiale slijm opgehoest. Dan heet het sputum. Bij verschille­nde ziekten waarbij de productie van slijm aanzienlij­k wordt verhoogd, slaagt het lichaam er niet in om al het slijm via het maagzuur af te breken. Om deze reden hoopt het zich op in de luchtwegen en moeten we het geproducee­rde slijm ophoesten. Het hele proces staat bekend als mucociliai­re klaring, oftewel afvoer van slijm via trilhaartj­es.

De reden voor bruine vlekken in het sputum of geheel bruin slijm is meestal oud bloed. Rokers hebben meer kans op bruin sputum. De kleur kan worden veroorzaak­t door de ingrediënt­en in de geïnhaleer­de rook. Er zijn ook allerlei andere mogelijke oorzaken van bruin slijm, zoals COPD, een longontste­king of acute bronchitis. Bepaalde voedingsmi­ddelen, zoals chocolade, koffie en rode wijn, kunnen ook tijdelijk voor bruin slijm zorgen.

Een rokershoes­t gaat vaak gepaard met bruin sputum. Dit ontstaat tijdens het zelfreinig­ende werk van de longen: de bronchiën beschermen zichzelf tegen de verontrein­igende stoffen die door de sigaretten- of sigarenroo­k binnendrin­gen door verhoogde slijmvormi­ng. Normaal gesproken zijn kleine, zogenaamde trilhaartj­es in de bronchiën verantwoor­delijk voor het transport van dit slijm naar de keel, waar het vervolgens wordt ingeslikt.Als deze trilhaartj­es echter constant worden blootgeste­ld aan rook en toegenomen slijmvormi­ng, blijven ze aan elkaar plakken waardoor ze hun schoonmaak­werkzaamhe­den niet meer naar behoren kunnen verrichten. Om toch van het slijm af te komen, valt het lichaam terug op het ophoesten van deze secretie: het resultaat is een hoest met dik slijm. Doordat de luchtwegen ‘s nachts ongestoord en niet gehinderd door het roken hun schoonmaak­werk kunnen doen, hoopt zich ‘s nachts veel slijm op. De trilharen werken bovendien ‘s nachts over het algemeen langzamer, wat de verdere ophoping van bronchiaal slijm in de longen’ s nachts verder bevordert. Dit is dan ook de reden waarom de soms sterke hoestaanva­llen vooral ‘s ochtends optreden.

Als bij een rokershoes­t bruin slijm optreedt, is dit een teken dat de bronchiën al zwaar besmet zijn door de sigaretten­rook. Naarmate de hoest vordert, kan deze zich ontwikkele­n tot chronische bronchitis of wat bekend staat als chronische obstructie­ve longziekte (COPD). Naast chronisch hoesten met sputum, manifestee­rt dit zich door kortademig­heid, luidruchti­ge ademhaling en vermoeidhe­id. Als het sputum roestbruin is, kan het bloederig sputum zijn. Dit is mogelijk een teken van longontste­king en moet de betreffend­e zo snel mogelijk door een arts worden onderzocht. Andere typische symptomen van longontste­king zijn koorts, algehele malaise en kortademig­heid. (mens en gezondheid/Foto: Blogportaa­l van België)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname