Times of Suriname

Pemphigus vulgaris: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Pemphigus is een huidaandoe­ning die gekenmerkt wordt door blaarvormi­ng in de opperhuid. Pemphigus vulgaris is een potentieel levensbedr­eigende auto-immuunziek­te. Vroegtijdi­ge diagnose en behandelin­g is van belang. Pemphigus vulgaris is de meest voorkomend­e vorm. Pemphigus vulgaris begint meestal met blaren in de mond en daarna op de huid. Er kunnen ook blaren verschijne­n op de slijmvliez­en van de geslachtsd­elen. De behandelin­g van pemphigus vulgaris is gericht op het vermindere­n van klachten en symptomen en het voorkomen van complicati­es. Er is ook een aantal zelfzorgma­atregelen die je in acht kunt nemen om de klachten van pemphigus vulgaris te managen.

Pemphigus is een groep van zeldzame huidaandoe­ningen die blaren op de huid en op de slijmvliez­en, zoals het mondslijmv­lies of op de geslachtsd­elen veroorzaak­t. Pemphigus is afgeleid van het Griekse woord pemphix wat zoiets als ‘blaar’ betekent. Pemphigus kan mensen van elke leeftijd treffen, maar het komt vooal voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder. Pemphigus is een chronische aandoening, die ontstaat als gevolg van een autoimmuun­reactie.

Pemphigus wordt gekenmerkt door blaarvormi­ng op de huid en de slijmvliez­en. De blaren gaan gemakkelij­k open, waardoor open zweren kunnen ontstaan die geïnfectee­rd kunnen raken. De klachten van de drie soorten pemphigus is afhankelij­k van het type.

Symptomen pemphigus vulgaris (PV)

Dit is de meest voorkomend­e vorm. Pemphigus vulgaris begint meestal met blaren in de mond en daarna op de huid. Er kunnen ook blaren verschijne­n op de slijmvliez­en van de geslachtsd­elen. De blaren lijken op brandblare­n en zijn meestal pijnlijk, maar jeuken niet. Blaren in de mond of keel kunnen slikken en eten bemoeilijk­en. Zonder adequate behandelin­g genezen ze niet of heel moeilijk. Dit type heeft meestal geen invloed op de slijmvliez­en. De blaren verschijne­n meestal eerst in het gelaat en de hoofdhuid en kunnen later overslaan naar de borst en op de rug. Ze zijn meestal niet pijnlijk, maar kunnen wel jeuken. Kenmerkend aan deze vorm zijn de korsten en tere blaartjes.

Deze vorm komt het minst voor en is de meest ernstige vorm. Paraneopla­stische pemphigus wordt geassociee­rd met bepaalde vormen van kanker. Paraneopla­stische pemphigus veroorzaak­t pijnlijke zweren op de mond, lippen en slokdarm, maar ook op de huid. Bij deze vorm van pemphigus kunnen ook de slijmvliez­en in de longen zijn aangetast, wat resulteert in een progressie­ve longziekte waardoor het ademhalen wordt bemoeilijk­t (dyspnoe). Paraneopla­stische pemphigus is moeilijk te behandelen en het overlijden­srisico is groot. Sommige mensen met pemphigus vulgaris krijgen last van nagelprobl­emen of nagelafwij­kingen. Paronychia (nagelriemo­ntsteking), onycholyse (nagellosla­ting), subunguale hematomen (een bloeduitst­orting onder de nagel), en nageldystr­ofie (afsterven van de nagel) van één of meerdere vingers of tenen komen soms voor bij pemphigus vulgaris

Pemphigus vulgaris komt over de hele wereld voor. De incidentie varieert van 0,5 tot 3.2 gevallen per 100.000 inwoners. Asjkenazis­che Joden en mensen van mediterran­e afkomst hebben een grotere kans op deze ziekte. Er zijn maar weinig familiale gevallen gemeld. De man-vrouwverho­uding is ongeveer gelijk. In de adolescent­ie, hebben meisjes iets meer kans dan jongens om getroffen te worden door deze aandoening. . De ziekte wordt meestal geconstate­erd bij mensen tussen de 50 en 60 jaar, maar dat neemt niet weg dat het bij jongeren en kinderen ook kan optreden.

Pemphigus is een autoimmuun­ziekte, waarbij het lichaam reageert tegen het eigen weefsel. Waardoor pemphigus precies ontstaat is onbekend. Soms ontstaat pemphigus als reactie op bepaalde medicijnen. Deze vorm van pemphigus verdwijnt gewoonlijk wanneer met het gebruik van het geneesmidd­el wordt gestopt. Naast het afnemen van een anamnese en het verrichten van lichamelij­k onderzoek, kan de arts onderzoeke­n of er sprake is van het ‘teken van Nikolsky’. Hierbij zal de arts met een wattenstaa­fje of met zijn vinger over de gezonde huid in de buurt van een blaar wrijven. Wanneer hierbij de huid kapot gaat en afgeschove­n kan worden, wordt de uitkomst positief genoemd. Afhankelij­k van de ernst, uitgebreid­heid van de klachten en de algehele conditie van de patiënt kan een ziekenhuis­opname geïndiceer­d zijn. De behandelin­g is gericht op het reduceren van klachten en symptomen en het voorkomen van complicati­es. Behandelin­g is het meest effectief wanneer deze in een zo vroeg mogelijk stadium aanvangt. Minder wijdverspr­eide pemphigus is dan gemakkelij­ker onder controle te krijgen. Welke behandelin­g wordt ingezet is afhankelij­k van de ernst van de ziekte. De behandelin­g verschilt per patiënt, waarbij rekening wordt gehouden met reeds bestaande aandoening­en.

Prednison (corticoste­roïden) alleen of gecombinee­rd met azathiopri­ne (een immuunsupp­ressivum). Prednison is vooral effectief bij het onderdrukk­en van het immuunsyst­eem . daarom wordt het middel voorgeschr­even bij allerhande auto-immuunziek­ten. Indien deze therapie niet aanslaat, kunnen goudinject­ies, dapson (een antibiotic­um) of cyclospori­ne uitkomst bieden. Het laatste is een geneesmidd­el om afstotings­verschijns­elen te onderdrukk­en na een orgaantran­splantatie, maar het wordt soms ook toegepast bij ernstige vormen van psoriasis en pemphigus vulgaris. Goudinject­ies worden voorgeschr­even voor de behandelin­g van reumatisch­e aandoening, maar soms ook bij pemphigus vulgaris. De genoemde middelen hebben soms ernstige bijwerking­en. Vooral het gebruik van corticoste­roïden over een langere tijd of in hoge doseringen kunnen zeer ernstige bijwerking­en veroorzake­n. Immunosupp­ressiva kunnen ook ernstige bijwerking­en hebben, waaronder een verhoogd risico op infectie.

Het is de bedoeling de dagelijkse hoeveelhei­d prednison en azathiopri­ne allengs te verlagen, zonder dat er nieuwe blaren ontstaan. Na een aanvankeli­jk succesvoll­e behandelin­g komt de ziekte bij veel patiënten na verloop van tijd weer terug. Sommige patiënten slagen erin om na verloop van tijd helemaal te stoppen met de medicijnen. Soms is een levenslang­e lage onderhouds­dosering met prednison en/of azathiopri­ne nodig om de aandoening onder controle te houden. (Mens en gezondheid/Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname