Times of Suriname

Ambassadeu­r Filipijnen voor Suriname teruggeroe­pen na uitlekken filmpjes agressief gedrag

-

PARAMARIBO - Marichu Mauro, de niet-residerend­e ambassadeu­r van de Filipijnen voor Suriname, is per direct teruggeroe­pen door de regering van haar land. Dit komt nadat er op de gevoelige plaat is vastgelegd hoe zij haar huishoudst­er op verschille­nde momenten zeer onheus heeft behandeld. Het gaat om het meppen in het gezicht, aan de oren trekken tot zelfs klappen uitdelen met een paraplu. Mauro werd in 2018 aangesteld als ambassadeu­r voor Suriname. Er waren verregaand­e afspraken om de samenwerki­ng tussen de twee landen naar een hoger niveau te brengen.

Suriname heeft vooral behoefte een midden- en hogerkader. De Filipijnen was volgens ambassadeu­r Mauro bereid daaraan een bijdrage te leveren. Er werken momenteel zeker 500 Filipijner­s in Suriname die gespeciali­seerd zijn in tal van sectoren, zoals de gezondheid­szorg en accountanc­y. Tijdens de aanbieding van de geloofsbri­even aan toenmalige president Desi Bouterse is afgesproke­n dat Suriname en de Filipijnen gauw zouden overgaan tot het tekenen van diverse overeenkom­sten.

Op haar standplaat­s in Brazilië bleek de ambassadeu­r, die van samenwerki­ng met haar personeel weinig diplomatie aan de dag legde, echter geen goede huisbaas te zijn. Beelden over haar handelen lekten uit naar de Braziliaan­se media, met als gevolg dat zij werd teruggeroe­pen door haar land.

Volgens het Filipijnse Ministerie van Buitenland­se Zaken was er reeds een onderzoek gestart naar de handelinge­n van Mauro binnen de muren van de ambassade. Toen de beelden echter in de media verschenen, was dat voor hem het moment om de agressieve ambassadeu­r terug te halen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname