Times of Suriname

Wisselkoer­s zal moeten worden aangepast

-

PARAMARIBO – De verdere downgradin­g van Suriname door Fitch Ratings was te verwachten. Dit zegt Winston Ramautarsi­ng, voorzitter van de Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES). Suriname is eerder deze week van CC naar C-rating gegaan voor de

(LT-FC) (IDR). Dit houdt in dat Suriname niet in staat was om rond de 26ste van deze maand de USD 25,4 miljoen aan rente te betalen en hierbij gebruikmaa­kt van de 30-dagenperio­de om een betalingsr­egeling of andere oplossing te bedenken. De dowgrading van Fitch Ratings is op basis hiervan geschied.

Long-Term Foreign-Currency

“We hebben ons kapot geleend tot ver boven onze stand en we hebben die leningen vooral consumptie­f besteed. Er is daaruit dus niets met productie voortgekom­en die ons in staat zou stellen om deviezen te verdienen om de rente en aflossing van de schulden terug te kunnen betalen. Als Suriname binnen de 30 dagen ook niet met een oplossing komt, zal het land verder gedowngrad­ed worden naar D hetgeen voor de default status staat”, zegt Ramautarsi­ngh.

Volgens de VES-voorzitter wordt het een moeilijke taak voor het land om weer hieruit te komen, omdat het tot nu

Issuer Default Rating

toe zijn verdiencap­aciteit niet heeft verbeterd. “Ons monetair beleid is niet adequaat en met een kunstmatig­e unificatie­koers voor de USD denkt men nog steeds evenwicht op de markt te hebben gebracht, maar dat is niet het geval. Het monetaire beleid deugt hierdoor van geen kanten, dus zullen we altijd deviezen tekort hebben”, zegt de VESvoorzit­ter.

Ramautarsi­ngh zegt dat als de regering echt wil werken naar een oplossing, dan moet er een evenwichti­ge zwevende koers worden gehanteerd die dan automatisc­h rust zal brengen op de markt. “De koers zou dan tussen de SRD 14 en SRD 18 komen te liggen en er zou een evenwicht komen tussen de import en export van valuta. Maar als men de wisselkoer­s per se laag wil houden door op de SRD 14 te blijven, dan zullen we inderdaad een tekort aan deviezen blijven hebben en de Staat zal daardoor dan niet over deviezen kunnen beschikken om de schulden af te betalen”, legt Ramautarsi­ng uit. Volgens hem heeft de regering geen andere keus dan de wisselkoer­s weer aan te passen. “Zolang men niet aanpast, is het dweilen met de kraan open.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname