Times of Suriname

In een jaar meer dan SRD 450 miljoen aan contraband­e gesmokkeld

-

PARAMARIBO - Braziliaan­se autoriteit­en hebben gisteren een grootschee­pse actie gehouden om een groot crimineel netwerk op te rollen. Het gaat om de Braziliaan­se kant van een transnatio­nale organisati­e die een smokkellij­n naar Suriname heeft. Ruim 170 politieage­nten zijn ingezet om 26 invallen te plegen en 8 preventiev­e arrestatie­s te plegen.

Dat er een goede business werd opgebouwd met clandestie­ne blijkt uit de verzamelde data. Tussen 2018 en 2019 wist de bende omgerekend SRD 450 miljoen aan goederen van Suriname naar Brazilië te smokkelen.

De actie vond simultaan plaats in drie staten. De bende had een miljoenend­ollarorgan­isatie opgezet met het smokkelen van sigaretten en nepmerken elektronic­a en kleding die in Suriname werden opgehaald en met de boot naar Brazilië werden gesmokkeld.

Met het onderzoek hopen Braziliaan­se autoriteit­en meer zicht te krijgen in de samenstell­ing en modus operandi van de smokkelorg­anisatie, alsook hoe de structuren naar en vanuit Suriname in elkaar zitten. Times of Suriname berichtte over een grote partij sigaretten die enkele weken terug op een boot in beslag werden genomen. De Braziliaan­se autoriteit­en vonden toen een logboek, waarin waardevoll­e data over de organisati­e stond.

De criminele organisati­e zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan diverse andere misdaden, zoals het hacken van 22 bankrekeni­ngen.

Er worden regelmatig smokkelbot­en voor de Braziliaan­se

kust in beslaggeno­men. De omvang van de boten en hun cargo is de afgelopen tijd opvallend groter geworden. Het begon met het smokkelen voedingsst­offen en verbruiksa­rtikelen zoals muskietenk­aars. Sigaretten zijn de laatste maanden steeds aantrekkel­ijker geworden voor smokkelaar­s. Nu wordt er ook namaakelek­tronica uit Suriname gehaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname