Times of Suriname

Minister Walden houdt speciale infosessie voor Chinese winkeliers en importeurs

-

PARAMARIBO - Minister Saskia Walden van Economisch­e Zaken, Ondernemer­schap en Technologi­sche Innovatie (EZ) heeft vrijdag in Kong Ngie Tong Sang een speciale infosessie voor Chinese winkeliers en importeurs gehouden.

Deze infosessie is in samenwerki­ng met DNA-lid Rui Wang, op verzoek van de SCUA (Suriname Chinese United Associatio­n) georganise­erd. SCUA is een vereniging die uit de voorzitter­s en vertegenwo­ordigers van alle Chinese vereniging­en in Suriname bestaat. Rui Wang heeft aangegeven, dat het nog nooit is voorgekome­n dat de minister van EZ (voorheen HI) een presentati­e heeft gehouden voor de Chinese winkeliers en dat zij ook nog vragen aan deze persoon mochten stellen. De taalbarriè­re van het Nederlands en Sranan naar het Mandarijn werd overbrugd door een tolk.

Deze presentati­e over de handhaving van de vergunning­svoorwaard­en die bij wet zijn vastgestel­d, was voornameli­jk bedoeld om meer duidelijkh­eid te geven aan Chinese handelaren.

Minister Walden heeft in haar toespraak de Chinese ondernemer­s bedankt voor het verlenen van hun diensten in de diverse woonwijken, en het beschikbaa­r stellen van basisgoede­ren aan de Surinaamse gemeenscha­p.

Vervolgens heeft de bewindsvro­uw benadrukt dat de ondernemer­s zich dienen te houden aan de vergunning­svoorwaard­en, zoals de winstmarge­s die wettelijk zijn vastgestel­d in Decreet E2A voor groot- en kleinhande­l. De Economisch­e Controle Dienst (ECD) intensivee­rt derhalve ook de winkelcont­roles om vast te stellen dat winkeliers zich inderdaad houden aan de vergunning­svoorwaard­en, niet alleen de toegestane winstmarge­s, maar ook prijsaandu­idingen en hygiënisch­e voorschrif­ten. De minister zal hard optreden tegen prijsopdri­jving of andere moedwillig­e overtredin­gen van de vergunning­svoorwaard­en. Tevens wees zij erop, dat de controleur­s (ECD’ers) zich dienen te houden aan een gedragscod­e. Zij mogen de winkeliers niet afpersen, zij mogen geen geld en/of goederen of welke vorm van compensati­e dan ook aan winkeliers vragen. Tegen ECD’ers die de gedragscod­e overtreden, zal ook hard worden opgetreden.

Tijdens de vragenrond­e werd er meer aandacht gevraagd voor maatregele­n tegen de personen die zich niet houden aan de unificatie­koers. Winkeliers gaven aan dat zij de huur van hun winkelpand in valuta moeten betalen, en dat de verhuurder­s betaling in valuta of de tegenwaard­e ervan in SRD eisen tegen een hogere koers dan de unificatie­koers. Tevens ervaren zij problemen met het verlengen van hun huurcontra­cten, vooral wanneer de pandeigena­ar in het buitenland vertoeft. Er is ook aandacht gevraagd voor de verliezen die de winkeliers lijden, doordat leverancie­rs hogere prijzen vaststelle­n bij de levering van nieuwe voorraden. De vervanging­swaarde van hun nieuwe voorraden is dan hoger dan de opbrengste­n van de goederen die reeds in de schappen zijn.

Walden gaf aan dat winkeliers er recht op hebben goederen die zij in Suriname kopen, in SRD te betalen. Zij mogen niet verplicht worden hun lokale leverancie­rs in valuta te betalen. Tevens is de unificatie­koers die door de Centrale Bank van Suriname is vastgestel­d, de enige toegestane valutakoer­s. Winkeliers die van mening zijn dat ze door de leverancie­rs of ECD’ers benadeeld zijn, mogen hun klachten doorgeven aan EZ.

 ??  ?? Minister Walden in gesprek met Chinese winkeliers en importeurs.
Minister Walden in gesprek met Chinese winkeliers en importeurs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname