Times of Suriname

LVV in dialoog met NOB over schuldenla­st boeren Saramacca

-

PARAMARIBO - De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Parmanand Sewdien, is in gesprek met de directeur van de Nationale Ontwikkeli­ngsbank (NOB). Dit, omdat meer dan twintig boeren van het Boeren Collectief Wayambo en de Gangaram Pandayweg in Saramacca aangaven, dat de bank beslag wil leggen op hun eigendomme­n. De bank heeft hen dit schrifteli­jk meegedeeld.

Naar de krant verneemt, doet Sewdien een grondig onderzoek in deze kwestie. De zaak schijnt niet zo eenvoudig te zijn als het in eerste instantie leek. Volgens een persberich­t zegt de LVV-minister: “Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is ervan op de hoogte dat de NOB in het kader van de overname, aflossings­regelingen aan het treffen is met boeren die destijds gefinancie­rd zijn uit het AKF (Agrarisch Krediet Fonds). Bij de overheveli­ng van het betreffend­e fonds naar de NOB zijn er geen toezegging­en gedaan voor het kwijtschel­den van de leningen, noch door de NOB noch door

LVV. Het zijn leningen met een renteperce­ntage van 6,75 procent tegen concession­ele voorwaarde­n. Deze leningen dienen terugbetaa­ld te worden. LVV is bekend met de problemen van de boeren in elk district, dus ook met de problemen van de boeren in Saramacca. De minister is in gesprek met de directeur van de NOB en op korte termijn zullen in dit kader gesprekken volgen met diverse stakeholde­rs.”

“De landbouw in Saramacca is aan het doodbloede­n. Waar wij vroeger ruim 5000 ha hadden die jaarlijks werd beplant met landbouwge­wassen, wordt er nu nog maar 200 ha actief beplant. Nooit is de regering naar ons toegekomen of heeft ze aandacht getoond voor onze problemen, ondanks het feit dat wij vaker aan de bel hebben getrokken”, zei Mahen Abhelakh, voorzitter van de boerenorga­nisatie de vorige week aan de krant. “Wij hebben hierover in september een brief gestuurd naar de minister van LVV en hebben gevraagd voor een gesprek, omdat de boeren op dit moment op geen enkele wijze in staat zijn om te betalen. Tot nu toe heeft de minister niet gereageerd op onze brief en wij zitten met de handen in het haar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname