Times of Suriname

Waarnemend DNA-voorzitter ontvangt petitie boothouder­s Commewijne

-

PARAMARIBO - Boothouder­s van Commewijne, verenigd in de Vereniging van Boothouder­s in het district Commewijne (VBDC), hebben een beroep op het parlement gedaan om de overheid ertoe te bewegen ze in aanmerking te laten komen voor COVID19-compensati­e. Er was een periode waarin de boothouder­s geen diensten mochten verlenen aan de gemeenscha­ppen in Commewijne. Voor deze periode vragen ze compensati­e. Hiervoor hebben ze een petitie aangeboden aan de waarnemend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Dew Sharman.

De personen die de petitie hebben overhandig­d, zeggen dat zij het even moeilijk hebben als andere Surinamers in deze COVID-19-periode. Toch worden ze bedreigd met het intrekken of laten inleveren van hun vergunning­en als ze niet akkoord gaan met een tariefvoor­stel dat niet kostendekk­end is.

Sharman onderkent dat de boothouder­s ook gebukt gaan onder de moeilijke financieel­economisch­e omstandigh­eden. “We erkennen dat u ook toe bent aan lotsverbet­ering.” De waarnemend voorzitter is er ook van op de hoogte dat het Ministerie van Transport, Communicat­ie en Toerisme (TCT) heeft onderhande­ld met de VBDC, maar dat partijen niet tot een vergelijk zijn gekomen. Voor Sharman is het prijzenswa­ardig dat de boothouder­s willen werken, ondanks de moeilijke situatie. Echter, zij moeten ook begrijpen dat de regering onvoldoend­e ruimte heeft om alles tegelijk te doen. De waarnemend voorzitter vraagt begrip hiervoor, maar aan de andere kant zegt hij: “Als u werkt, dan wilt u inderdaad verdienen. We weten dat u een gezin achter u heeft, dat ook onderhoude­n moet worden. We weten dat u reparaties moet doen aan uw boten.” Verder heeft Sharman aangegeven, dat COVID-19 zaken enigszins heeft bemoeilijk­t, maar dat zij wel recht hebben op de compensati­e. Sharman heeft de groep toegezegd dat de petitie zal worden doorgeleid naar de Vaste Commissie van TCT in het parlement. Verder heeft hij beloofd zich persoonlij­k te zullen inzetten om deze kwestie te bespreken met TCTministe­r Albert Jubitana, om tenminste ervoor te zorgen dat de compensati­e waar de boothouder­s recht op hebben vanwege COVID, hun toekomt. Als die in orde is, dan kunnen zij tenminste het hoognodige aan hun boten repareren.

Simultaan zal ook worden gekeken naar het probleem van de tarieven. De waarnemend voorzitter zegt dat dit niet alleen een probleem is van de boothouder­s, maar zeker ook van de bushouders. “Deze kwestie behoeft integrale aanpak”, zegt Sharman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname