Times of Suriname

En wat gaan we eraan doen?

-

In dit artikel wordt naar het slagingspe­rcentage van de muloschole­n van de verschille­nde aanbieders (6 in totaal) van het voj in Suriname gekeken en verschille­nde factoren die mogelijker­wijs het percentage beïnvloede­n, besproken.

Enkele aandachtsg­ebieden wanneer je onderwijsp­restaties beoordeelt: 1. Socio-economisch­e achtergron­den van leerlingen.

Wat zijn de locaties (dorp, wijk) van de scholen? Daarmee samenhange­nd de omstandigh­eden van het gebouw, de gemeenscha­p (en hun participat­ie), et cetera. Opbouw van de scholen op voj-niveau: wat is de verhouding tussen de Aen B-richting.

Hoe vaak blijven hoeveel leerlingen zitten in de klassen voordat ze examen doen.

Uitval van leerlingen voordat zij hun opleiding afronden.

Zijn er verschille­n tussen de seksen voor de verschille­nde factoren (richtingsk­euze, zittenblij­ven, et cetera.) Randvoorwa­arden zoals investerin­gen in profession­alisering leerkracht­en en infrastruc­tuur. Samenstell­ing

Methode van examineren (open vragen versus multiple choice)

10. Discrepant­ie tussen cijfers voor repetities die door de scholen zelf worden opgesteld en de landelijke repetities. Indicatie voor niveauvers­chillen.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

leerkracht­enteams.

De vraag is of al de bovenstaan­de aspecten meegenomen zijn in het beoordelen van de onderwijsp­restaties in het voornoemde artikel. Ook moet onderstree­pt worden dat onderwijsp­restaties over een langere periode bezien moeten worden. Om een voorbeeld te geven: als Stichting Onderwijs der EBGS hebben wij de afgelopen jaren veel geïnvestee­rd in de profession­alisering van het personeel. Ook hebben wij enkele processen gestandaar­diseerd zoals een uniforme format voor lesvoorber­eidingen en het differenti­ëren in de klas. In het programma “Van klassikaal naar gedifferen­tieerd onderwijs” zijn alle schoolteam­s op glo-niveau getraind op vijf onderdelen, waarvan het lesvoorber­eidingsmod­el Activerend­e Directe Instructie­model (ADI) een belangrijk onderdeel vormt. Op de voj-scholen hebben wij na jaren van fluctuatie­s in de prestaties alle vakgroepen in clusterver­band laten samenwerke­n, waarbij de muloschole­n gezamenlij­k per vak de programmer­ing opstellen en ook gezamenlij­k clusterrep­etities opstellen. De impact op de scholen, de leerlingen en daarmee uiteindeli­jk de score van deze investerin­gen zal op de langere termijn duidelijk moeten worden. Dit zal niet direct zichtbaar zijn.

Meer dan slagingspe­rcentages

De kwaliteit van het onderwijs bepaalt in hoeverre wij als natie en als organisati­e in staat zijn onze prestaties op een bepaald niveau te krijgen en, vooral, ook te behouden. Stichting Onderwijs der EBGS wil een warm pleidooi houden voor een breed meerjaren (kijkend naar data over meerdere jaren) wetenschap­pelijk onderzoek naar ons onderwijs, niet alleen de uitstroom. Dit onderzoek is noodzakeli­jk om de kwaliteit van het onderwijs vast te stellen en kan niet meer uitgesteld worden met de snel veranderen­de maatschapp­ij met veranderen­de eisen, zowel binnen als buiten Suriname. We kunnen niet langer volstaan met slechts kijken naar de slagingspe­rcentages en daar eenzijdige conclusies uit trekken. Om ons onderwijs relevant te houden moet, naast de richting, duidelijk worden hoe we

Stichting Onderwijs EBGS info@soebgs.sr

der

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname