Times of Suriname

Rookpaal wordt laadpaal

-

AMSTERDAM - Alle treinstati­ons zijn met ingang van deze maand rookvrij. De rookpalen verdwijnen echter niet. Prorail transforme­ert deze palen tot laadpaal voor e-bikes.

Het Amsterdams­e Lightwell is verantwoor­delijk voor de ontwikkeli­ng ervan en presenteer­de de laadpaal tijdens de Dutch Design Week. Ontwerper Florian Mesch van Lightwell, gespeciali­seerd in smart city oplossinge­n, vindt het een treffend voorbeeld van upcycling, waarbij oude materialen een nieuwe, duurzame functie krijgen: “Lightwell is altijd op zoek naar manieren om zo’n tweede cyclus mogelijk te maken”, duidt hij de bedrijfsfi­losofie. “Bij alles wat we op de markt brengen, denken we aan de levensduur.

Het merendeel van onze producten gaat tenminste 20 jaar mee.”

Met volledig rookvrije stations komen ProRail en NS tegemoet aan de wens van het overgrote deel van de reizigers, dat overlast ervaart van rokende medereizig­ers. Ook leveren ProRail en NS zo een bijdrage aan het streven naar een rookvrije generatie in 2040. Niet alleen honderden rookpalen, maar ook asbaktegel­roosters en bewegwijze­ringsborde­n zijn weggehaald en opgeslagen.

Hergebruik van deze afgedankte materialen past perfect in de circularit­eitsvisie van ProRail, NS en Bureau Spoorbouwm­eester. Het gaat in totaal om materialen van zo’n 400 stations met dagelijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname