Times of Suriname

Horecabran­che stapt toch niet naar rechter om coronaslui­ting

-

WOERDEN - Branchever­eniging Koninklijk­e Horeca Nederland (KHN) stapt niet opnieuw naar de rechter om de coronaslui­ting van restaurant­s van tafel te krijgen. Meerdere advocatenk­antoren hebben de koepel verteld dat het zinloos is om de kabinetsma­atregelen opnieuw via een kort geding aan te vechten.

Dit maakte de KHN-directie gistermidd­ag bekend. De brancheclu­b kondigde anderhalve week geleden aan de uitspraak van een rechter in Berlijn te laten onderzoeke­n door Nederlands­e advocaten. De Duitse magistraat had kort daarvoor de door de overheid opgelegde sluitingst­ijd van 23 uur ’s avonds voor eetgelegen­heden nietig verklaard. De rechter bij onze Oosterbure­n kenschetst­e de maatregel als te zwaar. Bovendien zou de vroege sluiting amper bijdragen aan een oplossing van de coronacris­is.

De KHN-leiding putte moed uit dit buitenland­se vonnis en zette in eigen land advocaten aan het werk, hierbij volgens directeur Dirk Beljaarts hartstocht­elijk ondersteun­d door leden. Dinsdag meldt de horecavere­niging echter dat een nieuwe gang naar de rechter niet aan de orde is. “De situatie in Berlijn laat zich niet zo maar vertalen naar die in Nederland”, zo is de koepel te verstaan gegeven in gesprekken met verscheide­ne advocatenk­antoren.

Vorige week kregen al tientallen particulie­re restaurant­houders nul op het rekest in een kort geding dat ze bij de Haagse rechtbank aanspanden tegen de Staat om de restaurant­sluiting in te trekken. Branchever­eniging KHN procedeerd­e al tijdens de eerste lockdown in het voorjaar tegen het opgelegde horecaslot. Ook toen koos de rechter de zijde van het kabinet. Daarmee lijken de juridische opties voor getroffen ondernemer­s voorlopig uitgeput. KHN heeft nu alle hoop gevestigd op overleg met de overheid over ‘slimme maatregele­n’. Een voorstel hiertoe is al zo’n twee weken geleden ingediend, samen met ondernemin­gsverenigi­ng MKB-Nederland en de werkgevers­club VNO/NCW. Het gaat dan om maatwerk, waarbij per horecabedr­ijf wordt bezien wat wel en niet kan om coronaproo­f te blijven. Hierbij zou onder meer kunnen worden gekeken naar de vloeropper­vlakte, waardoor het ene bedrijf meer gasten mag ontvangen dan het andere.

De horeca wijst er in dit verband nog maar eens op dat ook het adviserend­e Outbreak Management Team (OMT) opties zag de restaurant­s open te houden. Dat zou mogelijk zijn als er maximaal vier mensen aan een tafel zitten en het personeel mondkapjes en handschoen­en draagt, zo werd het kabinet nog voor de opgelegde sluiting verteld door het OMT. Daarom heeft KHN nog altijd de moed niet verloren: “Wij overleggen met diverse partners over de verdere invulling van een coronaproo­f model. Concrete verwachtin­gen kunnen we nog niet uitspreken, maar we houden jullie op de hoogte”, zo meldde de horecakoep­el gistermidd­ag aan haar leden.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname