Times of Suriname

Kabinet en Tweede Kamer herdenken vermoorde Franse leraar Samuel Paty

-

DEN HAAG - Het kabinet en de Tweede Kamer hebben de vermoorde Franse leraar Samuel Paty herdacht. De Franse ambassadeu­r was daarbij in de Kamer aanwezig. Paty werd onthoofd door een extremisti­sche moslim, omdat hij in een van zijn geschieden­islessen cartoons van de profeet Mohammed had laten zien. Kamervoorz­itter Arib beschreef het belang dat Paty hechtte aan zijn lessen over de open samenlevin­g. “We kennen allemaal zo’n leraar die je de ogen opent en waar je veel van leert. Zij helpen jonge mensen spelenderw­ijs leren over de samenlevin­g, over vrijheid van meningsuit­ing, respect voor minderhede­n, vrijheid van religie.” zei Arib.

“Paty vond het belangrijk spotprente­n te tonen omdat die de kern van zijn les over burgerscha­p raakten, niet wetende dat het zijn dood zou betekenen. Hij zou zijn geliefde nooit meer in de armen kunnen nemen, zijn zoontje van vijf niet kunnen zien opgroeien.”

Arib roept iedereen op

als een cordon om leraren heen te gaan staan en niet te buigen voor terreur.

Ook premier Rutte sprak namens de samenlevin­g “onvoorwaar­delijke steun” uit voor alle scholen en leraren “in het belangrijk­e werk dat zij doen.”

Rutte zei dat ook in het Nederlands­e onderwijs de vrijheid onder druk kan staan. Hij gaf het voorbeeld van een leraar die na de moord les zou willen geven over spotprente­n, maar dat eigenlijk niet goed durft. Rutte: “In onze scholen zal nooit plaats zijn voor zelfcensuu­r of taboes.” Arib en Rutte spraken hun medeleven en steun uit voor de Franse bevolking. “Met ons hart en onze gedachten zijn we bij zijn zoontje, familie en vrienden, maar ook bij het Franse volk”, zei Rutte. (NOS)

 ??  ?? Een man in uniform houdt een zwart-witte foto van wijlen Samuel Paty. (Foto: Het Parool)
Een man in uniform houdt een zwart-witte foto van wijlen Samuel Paty. (Foto: Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname