Times of Suriname

Tweede Kamer wil bindend studieadvi­es afschaffen

-

DEN HAAG - Een meerderhei­d van de Tweede Kamer heeft gisteren een motie gesteund van GroenLinks voor het afschaffen van het bindend studieadvi­es (bsa). Dit advies krijgen studenten in het hoger onderwijs en op de universite­it aan het einde van het eerste studiejaar waardoor zij mogelijk moeten stoppen met de studie. Volgens de Tweede Kamer moet daar een niet-bindend advies voor in de plaats komen.

Instelling­en hanteren verschille­nde

voorwaarde­n waar de student aan moet voldoen, zoals een minimum aan studiepunt­en in het eerste studiejaar. Volgens Lisa Westerveld (GroenLinks), initiatief­nemer van de motie, doet dit soort voorwaarde­n afbreuk aan de eigen verantwoor­delijkheid van de student.

Ook zou het studenten belemmeren om bestuursac­tiviteiten of vrijwillig­erswerk te doen. Bovendien volgen veel afgewezen studenten na een negatief bsa dezelfde opleiding, maar dan aan een andere instelling.

Minister Ingrid van Engelshove­n (Onderwijs) staat welwillend tegenover het plan om het bsa af te schaffen. Eerder zei ze dat instelling­en door het bsa studenten in feite “aan het rondpompen” waren. “Dat was dus niet hoe het bedoeld was.”

Vanwege de coronacris­is is het bsa al opgeschort. Studenten die vanwege de coronacris­is vertraging oplopen kunnen ook het volgende studiejaar gebruiken om aan de voorwaarde­n te voldoen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname