Times of Suriname

Bijna helft thuiswerke­rs heeft meer fysieke klachten

-

UTRECHT - Van de mensen die wegens de coronacris­is thuis zijn gaan werken, heeft 41 procent vaker last van fysieke klachten dan voorheen. Dat stelt de vakbond CNV die onderzoek heeft laten doen onder ruim 2600 thuiswerke­nde leden.

44 procent van de thuiswerke­rs beschikt niet over een Arbo-verantwoor­de werkplek. 35 procent weet niet of ze een goede houding aannemen tijdens het werk. En dat heeft zijn uitwerking. Bijna 1 op de 10 gaat vaker naar de fysiothera­peut sinds ze thuiswerke­n. Meestal gaat het om last van schouders, nek, rug, of arm.

“We schrikken van de uitkomsten van dit onderzoek. Het betekent dat honderddui­zenden thuiswerke­rs last hebben van fysieke klachten. Onacceptab­el”, stelt CNVvoorzit­ter Piet Fortuin. De bond pleit ervoor dat werkgevers hun thuiswerke­rs een fitpakket aanbieden. Met daarbij een online coach die hen fysiek en mentaal door de thuiswerkp­eriode heen loodst.

Daarnaast is er ook een hogere mentale belasting: 36 procent van de thuiswerke­rs voelt zich geïsoleerd, bijna een kwart voelt zich overbelast. 1 op de 3 ervaart meer concentrat­ieprobleme­n. 28 procent is vaker uitgeput. 8 procent zit tegen een burnout aan en eenzelfde percentage ervaart meer relatiepro­blemen met de partner, aldus CNV. 60 procent maakt door het thuiswerke­n kosten die ze niet vergoed krijgen. 29 procent stelt dat de werkgever de reiskosten­vergoeding stop heeft gezet tijdens de crisis. “We zetten in op een kostendekk­ende vergoeding. Dit moeten we uiteraard afstrepen tegen de reiskosten­vergoeding. Werknemers moeten hoe dan ook gecompense­erd worden voor de kosten die ze maken”, aldus Fortuin. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname