Times of Suriname

Rutte, Asscher en Wiebes gehoord over toeslagena­ffaire

-

DEN HAAG - Premier Mark Rutte, PvdA-leider Lodewijk Asscher, ministers Eric Wiebes (Economisch­e Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) en veel andere politieke prominente­n moeten eind november aanschuive­n voor een verhoor onder ede over de toeslagena­ffaire. De parlementa­ire ondervragi­ngscommiss­ie hoopt via hen te reconstrue­ren hoe die zaak zo uit de hand heeft kunnen lopen.

De commissie heeft een lange lijst opgesteld van politieke prominente­n die op de een of andere manier een rol hebben gespeeld in de toeslagena­ffaire. Daarin werden tienduizen­den ouders aan de hand van een harde fraudeaanp­ak en een streng systeem door de Belastingd­ienst onterecht als fraudeurs bestempeld. Het kabinet heeft inmiddels 500 miljoen euro uitgetrokk­en om die ouders te compensere­n.

Maar daarmee is de kous niet af. Voor de zomer werd er een parlementa­ire ondervragi­ngscommiss­ie ingesteld die gaat onderzoeke­n hoe het zo ver heeft kunnen komen. Premier Rutte wordt verhoord omdat hij voorzitter was van de ministerië­le commissie onder kabinet-Rutte II waarin de harde fraudeaanp­ak werd bedacht.

Daarnaast heeft de commissie tal van (oud-)bewindsper­sonen van de ministerie­s van Sociale Zaken en Financiën uitgenodig­d, omdat die ministerie­s verantwoor­delijk zijn voor het beleid en de uitvoering rond toeslagen. In die hoedanighe­id moet bijvoorbee­ld PvdA-leider en oud-minister van Sociale Zaken Asscher aanschuive­n. Hetzelfde geldt voor de oud-staatssecr­etarissen van Financiën Wiebes, Menno Snel en Frans Weekers. Ook de huidige minister van Financiën Hoekstra, die na het vertrek van Snel de portefeuil­le kort waarnam, en oudstaatss­ecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark (nu minister voor Medische Zorg) komen aan bod. De verhoren zijn in de tweede helft van november. In de eerste week komen vooral topambtena­ren aan bod, in de week van 23 november zijn de verhoren van de politieke prominente­n.

“We hebben ons ten doel gesteld om een reconstruc­tie te maken van wat er in die jaren is gebeurd”, zei commissiev­oorzitter en CDA-Kamerlid Chris van Dam. De commissie richt zich op de jaren 2013 tot en met eind 2019, dus voor het begin van de herstelope­ratie die nu op poten wordt gezet. De commissie wil volgens Van Dam onder meer antwoord op de vragen ‘wie wist wat wanneer’, wie de fraudeaanp­ak goed heeft gekeurd en hoe die zo uit de hand heeft kunnen lopen.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Minister Eric Wiebes, premier Rutte en – in het midden – PvdA-leider Lodewijk Asscher.
(Foto: NRC)
Minister Eric Wiebes, premier Rutte en – in het midden – PvdA-leider Lodewijk Asscher. (Foto: NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname