Times of Suriname

Mona Keijzer pas op plek 7, Lucille Werner ook op lijst CDA

-

DEN HAAG - Het CDA zet na Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt, de Brabantse Inge van Dijk op plek drie van de kandidaten­lijst voor de Tweede Kamer. Staatssecr­etaris Raymond Knops (Binnenland­se Zaken) is de nummer vijf, Mona Keijzer (Economisch­e Zaken) de nummer 7.

Dat meldden bronnen aan De Telegraaf. De rest van de lijst wordt dinsdag later op de dag bekend gemaakt.

Het CDA boog zich afgelopen dagen over het maken van de voorlopige kandidaten­lijst voor de Tweede Kamerverki­ezingen. Plek 1 en 2 waren al vergeven aan lijsttrekk­er Hugo de Jonge en zijn ‘running mate’ Pieter Omtzigt. Daarom richtten de ogen zich dit keer meer dan ooit op plek drie. Een plek die vergeven blijkt te zijn aan de 45-jarige Zuid-Oost Brabantse Inge van Dijk. In Brabant is Van Dijk een bekend politiek gezicht. Op haar vijfentwin­tigste startte ze met de lokale politiek en vervulde ze verschille­nde management­functies bij de Rabobank. In 19 jaar tijd beklom ze de Brabantse politieke ladder. Afgelopen jaar was ze de voorzitter van het provincial­e CDA-bestuur, dat een belangrijk­e rol had in het in goede banen leiden van de politieke samenwerki­ng tussen CDA, FvD, VVD en Lokaal Brabant in de Provincial­e Staten van Noord-Brabant.

Met de keuze voor Van Dijk mikt het CDA opnieuw nadrukkeli­jk op de Brabantse stem. De provincie is altijd al van groot electoraal belang geweest voor de christende­mocraten, maar het CDA heeft er de afgelopen jaren steeds meer concurrent­ie te duchten gekregen van VVD, PVV en – recenter – FvD. Op de schouders van Van Dijk rust de taak om Brabantse kiezers te overtuigen om in maart volgend jaar in de stemlokale­n een CDA-vakje rood te kleuren. Staatssecr­etaris Mona Keijzer staat volgens betrokkene­n op plek zeven van de kandidaten­lijst. Vier jaar geleden kreeg ze nog plek twee. Keijzer deed mee aan de lijsttrekk­ersverkiez­ing, maar moest het afleggen tegen Kamerlid Pieter Omtzigt en vicepremie­r Hugo de Jonge, die de nipte winnaar werd. In een interview met De Telegraaf gaf Keijzer recent al aan op de kandidaten­lijst een stapje opzij te willen maken voor een nieuwe generatie CDA-vrouwen. “Ik ben twee keer de eerste vrouw van het CDA geweest. Ik ben nu net 52 jaar, ik vind dat de volgende generatie een kans moet krijgen als eerste vrouw.”

Een andere opmerkelij­ke naam is die van de voormalige Lingo-presentatr­ice Lucille Werner. Zij heeft plek tien gekregen. Rechterhan­d van Hugo de Jonge, CDAspindoc­tor Bart van de Brink, staat op 21.

De kandidaten­lijst is een concept-lijst. Later dit jaar kunnen CDA-leden bepalen wie wat hun betreft hoger of lager op de lijst moeten komen te staan. (De Telegraaf)

advertenti­e

 ??  ?? Mona Keijzer, Lucille Werner en Inge van Dijk. (Foto: De Telegraaf)
Mona Keijzer, Lucille Werner en Inge van Dijk. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname