Times of Suriname

Acute ondervoedi­ng bij kinderen op hoogste niveau ooit in Jemen

-

JEMEN - Met meer dan een half miljoen gevallen in de zuidelijke districten, is de acute ondervoedi­ng bij kinderen onder de vijf jaar de hoogste die ooit in Jemen werd geregistre­erd. Bijna 100.000 kinderen lopen daardoor het risico om vroeg te sterven. Dat blijkt dinsdag uit internatio­naal onderzoek van onder meer de Verenigde Naties, waarover Unicef bericht.

De analyse is gemaakt voor 133 districten in zuidelijke delen van Jemen, waar 1,4 miljoen kinderen onder de vijf jaar wonen. Ze toont een toename van ongeveer 10 procent van het aantal gevallen van acute ondervoedi­ng in 2020. De grootste stijging (15,5 procent in 2020), is te zien bij jonge kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoedi­ng, Hierdoor lopen tenminste 98.000 kinderen onder de vijf jaar een groot risico om te sterven. In bepaalde gebieden is één kind op vijf acuut ondervoed. De gegevens voor NoordJemen worden nog geanalysee­rd, maar verwacht wordt dat de situatie in deze gebieden even zorgwekken­d is. De situatie in Jemen blijft de ergste humanitair­e crisis ter wereld. Bijna 80 procent van de bevolking - meer dan 24 miljoen mensen - heeft behoefte aan een vorm van humanitair­e hulp en beschermin­g.

Tot nu toe kon een nog ernstiger scenario voorkomen worden door humanitair­e interventi­es en het verstrekke­n van noodvoedse­lhulp. Maar de coronapand­emie, escalerend­e conflicten en de economisch­e achteruitg­ang hebben de uitgeputte bevolking aan de rand van de afgrond gebracht.

“We waarschuwe­n sinds juli dat Jemen op de rand van een catastrofa­le voedselcri­sis staat. Als de oorlog nu niet stopt, zal de situatie onomkeerba­ar zijn en lopen we het risico een hele generatie jonge Jemenitisc­he kinderen te verliezen”, aldus Lise Grande, humanitair coördinato­r voor Jemen. “Het is hartversch­eurend dat we niet kunnen doen wat we moeten doen, wanneer mensen ons het meest nodige vragen omdat er onvoldoend­e fondsen zijn.”

Om levens te redden en te voorkomen dat de situatie verder achteruit gaat, hebben de Verenigde Naties en hun partners meer dan 50 miljoen dollar (zo’n 42,3 miljoen euro) nodig om de voedingspr­ogramma’s, inclusief de behandelin­g van kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoedi­ng, dringend op te schalen.

Tegelijker­tijd is er ook financieri­ng nodig om de kinderen van meer voedsel, water en sanitaire voorzienin­gen te voorzien en gezondheid­sprogramma’s, waaronder vaccinatie­campagnes, te versterken. (HLN)

 ??  ?? Een ondervoed meisje in een bed in het al-Sabeen-ziekenhuis.
(Foto: HLN)
Een ondervoed meisje in een bed in het al-Sabeen-ziekenhuis. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname