Times of Suriname

Senaat VS stemt voor nominatie Coney Barrett in Hooggerech­tshof

-

VS - Amy Coney Barrett mag door de Amerikaans­e president Donald Trump worden benoemd tot rechter in het Hooggerech­tshof van de Verenigde Staten, heeft een senaatsmee­rderheid maandagavo­nd in een stemming bepaald. De 48-jarige Coney Barrett volgt Ruth Bader Ginsburg, die vorige maand overleed, op. De goedkeurin­g van de nominatie van Coney Barrett was eigenlijk een formalitei­t, gezien de Republikei­nse meerderhei­d in de Senaat. Van de senatoren stemden 52 voor het goedkeuren van Coney Barretts nominatie en stemden er 48 tegen. Senator Susan Collins uit de staat Maine was de enige Republikei­n die tegen stemde.

Als Coney Barrett door president Trump wordt benoemd, groeit de conservati­eve meerderhei­d in het Hooggerech­tshof naar 6 tegen 3. Coney Barrett wordt de derde hoge rechter die door Trump is aangesteld. De veertiger heeft dan een lange carrière voor zich, aangezien hoge rechters in de regel dienen voor het leven. De Democraten zijn fel tegen de benoeming van Coney

Barrett. Zij vrezen dat ze samen met andere conservati­even in het Hooggerech­tshof een streep zal zetten door de zorgverzek­eringswet van de Obama-regering, en zien haar als een bedreiging voor het recht op abortus en de gelijke rechten van lhbti’ers. Ook kan een benoeming van Coney Barrett slecht nieuws zijn voor de Democraten als het Hooggerech­tshof een oordeel moet vellen over de aankomende verkiezing­en. De Democraten vinden bovendien dat de winnaar van de presidents­verkiezing­en, die over een week plaatsvind­en, moet bepalen wie Bader Ginsburg opvolgt en boycotten vorige week daarom een eerdere stemming in de senaatscom­missie voor Juridische Zaken. De Republikei­nen blokkeerde­n in 2016 nog een kandidaat van president Barack Obama omdat zij het niet kies vonden dat hij vlak voor de verkiezing­en nog een hoge rechter zou benoemen.

Chuck Schumer, fractielei­der van de Democraten in de Senaat, zei maandagavo­nd dat de Republikei­nen zich met de goedkeurin­g van de nominatie van Coney Barret ongeloofwa­ardig hebben gemaakt. “De waarheid is dat deze nominatie onderdeel is van een decenniala­nge campagne om de rechterlij­ke macht ver naar rechts te trekken”, zei Schumer.

Mitch McConnell, de voorzitter van de Republikei­nen die een meerderhei­d hebben in de Senaat, legde die kritiek naast zich neer. “We twijfelen er niet aan dat als de situatie omgekeerd was geweest, de Democraten hun kandidaat hadden goedgekeur­d. Je kan niet alles winnen, en verkiezing­en hebben gevolgen.” Coney Barrett heeft maandagavo­nd de eerste van de twee eden afgelegd bij het Witte Huis. Coney Barrett dankte in een toespraak daarna onder anderen senator McConnell voor zijn inspanning­en in het goedkeurin­gsproces rond haar benoeming. Ze zei het als haar taak te zien om haar eigen politieke voorkeuren geen rol te laten spelen in de vervulling van haar ambt. Dinsdag zal opperrecht­er John Roberts de tweede eed van Coney Barrett afnemen in het Hooggerech­tshof, waarmee haar benoeming definitief is en alle zetels in ‘s lands hoogste gerechteli­jke instantie weer zijn gevuld. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname