Times of Suriname

Evacuatie in Californië vanwege natuurbran­d; 60.000 mensen moeten huis uit

-

VS - Ongeveer 60.000 inwoners van de stad Irvine, in het zuidwesten van de Amerikaans­e staat Californië, worden geëvacueer­d vanwege een natuurbran­d die maandag is uitgebroke­n. Er is al ruim 800 hectare in vlammen opgegaan, melden de plaatselij­ke autoriteit­en.

Het vuur bedreigt delen van de stad Irvine, waar volgens de laatste volkstelli­ng uit 2010 ongeveer 210.000 mensen wonen. Harde wind zorgt ervoor dat de brand zich razendsnel kan verspreide­n. Hoe het vuur is ontstaan, is nog onduidelij­k.

Ongeveer vijfhonder­d brandweerm­annen bestrijden de brand vanuit de lucht en met blusteams op de grond. In veel delen van Californië geldt code rood vanwege groot brandgevaa­r door harde wind en extreme hitte. Op dit moment woeden er volgens de autoriteit­en 22 branden in de staat die door pakweg vierduizen­d brandweerm­annen worden bestreden.

Het Amerikaans­e energiebed­rijf PG&E heeft de stroom naar meer dan 350.000 huizen en bedrijven in het midden en noorden van de staat uit voorzorg afgesloten. Het bedrijf sloot de elektricit­eit af om te voorkomen dat hoogspanni­ngskabels nieuwe bosbranden veroorzake­n.

Dit jaar heeft PG&E al vier keer de stroom uitgeschak­eld uit vrees dat vallende elektricit­eitsdraden vlammen veroorzake­n in een gebied dat gortdroog is door aanhoudend­e hitte en droogte. De meeste aansluitin­gen kregen pas gisteravon­d weer elektricit­eit omdat dan de wind naar verwachtin­g voldoende is afgenomen.

Californië is dit jaar zwaar getroffen door natuurbran­den waardoor zo’n 1,6 miljoen hectare natuur is verbrand en gebouwen in de as zijn gelegd. Er werd voor een recordbedr­ag van 229 miljoen dollar (195 miljoen euro), aan schade aangericht. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname