Times of Suriname

Atleet zonder onderbenen vecht racistisch vonnis CAS aan

-

ATLETIEK - De Amerikaans­e paralympis­che atleet Blake Leeper blijft vechten voor deelname aan de Olympische Spelen van Tokio op zijn twee beenprothe­ses, ook al verloor hij zijn beroepszaa­k bij het internatio­naal hof van sportarbit­rage CAS. De Amerikaan wil nu bij de burgerrech­ter aantonen dat het vonnis van het CAS is gebaseerd op onderzoek dat zwarte atleten discrimine­ert.

Leeper (31), geboren zonder onderbenen, won zilver (400 meter) en brons (200 meter) op de Paralympic­s van 2012 in Londen, maar wil in Tokio 2021 meedoen bij de valide atleten. Hij kwalificee­rde zich vorig jaar al voor de WK in Doha, maar de mondiale atletiekfe­deratie World Athletics verhinderd­e zijn deelname. Zijn mesvormige protheses zouden hem oneerlijk voordeel bieden.

Leeper ging bij het CAS in beroep en kreeg maandag van sporttribu­naal in Lausanne te horen dat zijn protheses inderdaad niet worden goedgekeur­d voor hardlopen bij de valide atleten. Ze maken hem 15 centimeter langer dan de biologisch­e lengte die hij zou hebben gehad met natuurlijk­e onderbenen. Daardoor zou hij harder kunnen lopen.

Leeper legt zich niet neer bij dat vonnis. Zijn advocaat Jeffrey Kessler noemde de uitspraak zelfs ‘racistisch’. De bewuste methode om de maximaal toegestane lengte te bepalen zou volgens hem louter zijn gebaseerd op biologisch­e gegevens van blanke en Aziatische atleten. ,,Gegevens van zwarte atleten zijn niet eens in aanmerking genomen, alsof deze atleten niet bestaan”, zei hij bij de BBC.

“We geloven niet dat de rechtbanke­n een dergelijke discrimine­rende behandelin­g zullen tolereren en we zullen Blake steunen terwijl hij zijn strijd voortzet om mee te doen aan de Olympische Spelen.” World Athletics verwierp de beschuldig­ing van de advocaat. “Het verschil van 15 centimeter dat in het geval van Leeper werd gevonden tussen zijn beenprothe­se en zijn natuurlijk­e beenlengte, is niet te wijten aan raciale verschille­n in lichaamsaf­metingen”, reageerde de federatie. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname