Times of Suriname

Laagtereco­rd Turkse lira na aanvaring met Frankrijk

-

ANKARA - De Turkse lira is maandag naar een nieuw dieptepunt gedaald in vergelijki­ng met de dollar, nadat dit weekend de Turkse premier Erdogan het aan de stok kreeg met de Franse president Macron. De dreigende economisch­e sancties van Amerika spelen de Turkse munt ook parten.

De vrees dat de harde opstelling van Erdogan naar Frankrijk toe de economie in eigen land kan schaden, zorgde voor verdere druk op de lira. Erdogan gaf aan vraagteken­s te zetten bij de geestelijk­e gezondheid van Macron vanwege zijn voorgenome­n harde aanpak van moslimterr­orisme na de aanslag op een Franse leraar. Daarnaast heeft Amerika gedreigd om Turkije mogelijk economisch te gaan straffen mede nadat Erdogan recent militair materieel uit Rusland heeft besteld. De waarde van de lira zakte maandag in reactie nog eens 1% tegenover de Amerikaans­e munt. Voor elke dollar krijgt de koper op de officiële wisselmark­t nu 8,08 lira. Ook in vergelijki­ng met de euro moet de Turkse munt steeds meer terrein prijsgeven. Eén euro is momenteel 9,55 lira waard, eveneens een dieptepunt.

Ook de aandelenbe­urs van Istanbul had maandag last van de botsing van Erdogan met Frankrijk en de bekoelde relatie met Amerika. De index met de 100 grootste Turkse bedrijven moet bijna 3% terrein prijsgeven. Eind vorig maand veerde de Turkse munt nog flink op na een onverwacht­se renteverho­ging door de Turkse centrale bank. Met deze stap wilde de centrale bank in Ankara de door de torenhoge inflatie gehavende economie stabiliser­en. De hoop dat de centrale bank nog verder in actie zou komen is vooralsnog niet uitgekomen. Martijn Weller, handelaar bij Monex, benadrukt dat de Turkse munt het steeds moeilijker heeft gekregen in de voorbije weken. Het opgelaaide conflict met Griekenlan­d speelde daar volgens hem ook een rol bij. Hij wijst er opdat buitenland­se investeerd­ers ook steeds meer bezig zijn om hun investerin­gen weg te halen uit Turkije vanwege de grote risico’s. „Het is lastig te voorspelle­n of de Turkse munt nog verder zal verzwakken. Dat zal mede afhangen van de verkiezing­suitslag in Amerika.”

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname