Times of Suriname

Tientallen wandelaars beboet voor verstoren bronstige herten

-

DEN HAAG - Boswachter­s van Natuurmonu­menten zagen de afgelopen weken veel nieuwe gezichten bij de bronstperi­ode voor edelherten op de Veluwe. Tijdens de bronsttijd vechten de mannetjesh­erten letterlijk om de gunsten van de vrouwtjes. Hoewel de meeste mensen hun best deden om de dieren niet te verstoren, werden er tussen 21 september en 11 oktober 86 processen-verbaal uitgedeeld.

In de meeste gevallen ging het om mensen die na zonsonderg­ang of voor zonsopkoms­t per auto het gebied in reden, of mensen die in het rustgebied liepen, meldt Natuurmonu­menten. “Het ging vooral om mensen die de herten ‘s nachts wilden horen burlen. Maar daar hoef je helemaal niet speciaal ‘s nachts voor te komen, want dat doen ze de hele dag”, aldus een woordvoers­ter. Vorig jaar werd er tijdens de bronst 42 keer een proces-verbaal uitgeschre­ven.

Bij observatie­hut De Elsberg lieten zich veel herten zien. Het observatie­punt is al sinds augustus gesloten omdat het er eerder zo druk was dat bezoekers er geen anderhalve meter afstand konden houden. Toch kwamen er tijdens de bronst mensen heen en zijn daar bekeuringe­n uitgedeeld.

Met de winter voor de deur laten de herten zich minder zien. “De bronstperi­ode is voorbij en veel hindes (vrouwtjes) zijn ‘beslagen’, in verwachtin­g dus. Eind mei, begin juni verwachten ze hun kalfjes”, meldt Natuurmonu­menten. (De Telegraaf)

 ??  ?? Herten in het Park De Hoge Veluwe. (Foto: De Telegraaf)
Herten in het Park De Hoge Veluwe. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname