Times of Suriname

Ratificati­e Honduras zet VNverdrag tegen kernwapens in werking

-

Het Verbodsver­drag op Kernwapens werd op 20 september 2017 door de Verenigde Naties in New York geopend voor onderteken­ing. Het zou in werking treden zodra het door vijftig landen werd geratifice­erd. Dat is sinds afgelopen weekend een feit.

Op zaterdag 24 oktober ratificeer­de Honduras immers als vijftigste staat het verdrag. Dit betekent dat het negentig dagen na de vijftigste ratificeri­ng, op 22 januari 2021, in werking zal treden en kernwapens illegaal zullen zijn onder internatio­naal recht.

Het Verbodsver­drag werd op 17 juli 2017 door 122 landen aangenomen in de Algemene Vergaderin­g van de VN. De Internatio­nale Campagne voor de Afschaffin­g van Kernwapens (ICAN) kreeg hiervoor in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede.

Het verdrag verbiedt het gebruik, het dreigen met gebruik, de ontwikkeli­ng, het testen en de aanmaak, de verwerving, het bezit, de opslag en transfer van kernwapens in de landen die het verdrag ratificeer­den. Het erkent daarbij het belang van het Non-Proliferat­ie Verdrag (NPV) en is de concrete uitwerking van NPV Artikel VI.

Het NPV trad in 1970 in werking en vormde aanvankeli­jk het begin van nucleaire ontwapenin­g en non-proliferat­ie. De vijf landen die toen kernwapens bezaten (VS, Rusland, Frankrijk, het VK en China), beloofden hun kernwapens te vernietige­n als de niet-kernwapens­taten nooit kernwapens zouden ontwikkele­n.

Vijftig jaar later werd een groot deel van het kernwapena­rsenaal vernietigd, maar er zijn nog steeds ongeveer 14 duizend kernwapens aanwezig wereldwijd. Bovendien hebben ondertusse­n vier extra landen kernwapens ontwikkeld: India, Pakistan, NoordKorea en Israël.

De inwerkingt­reding betekent dat het Verbodsver­drag geïmplemen­teerd moet worden door de verdragspa­rtijen, maar het zal ook een impact hebben op landen die het verdrag (nog) niet tekenden.

Het is namelijk een belangrijk­e mijlpaal in de ontwikkeli­ng van een internatio­nale norm tegen kernwapens, zegt Emmelien Lievens van Vrede vzw. “Het feit dat kernwapens officieel illegaal worden, verhoogt de morele en politieke druk op de kernwapens­taten en hun bondgenote­n om hun ontwapenin­gsbelofte onder het NPV eindelijk na te komen. De impact zal ook voor België, dat nog steeds Amerikaans­e kernwapens in Kleine Brogel stationeer­t, voelbaar zijn”, zegt

Lievens.

De Belgische coalitie tegen Kernwapens, een partnerorg­anisatie van ICAN, zegt dat België in 2017 nog weigerde om deel te nemen aan de onderhande­lingen van het Verbodsver­drag, maar ziet in het nieuwe regeerakko­ord van 30 september 2020 een voorzichti­ge opening. Het regeerakko­ord stelt dat ‘België zal nagaan hoe het VN-Verdrag op het Verbod op Nucleaire Wapens een nieuwe impuls kan geven aan multilater­ale nucleaire ontwapenin­g.’

“Eerder zagen we ook al dat de financiële wereld gevoelig is voor dit soort verdragen. Zo trok KBC, in opvolging van verschille­nde financiële instelling­en wereldwijd, zich volledig terug uit bedrijven die bijdragen aan de productie, het onderhoude­n of moderniser­en van kernwapens, zegt De Belgische coalitie tegen Kernwapens, dat 67 organisati­es samenbreng­t, in een communiqué.

“Dat het Verbodsver­drag wel degelijk een nieuwe impuls geeft aan de multilater­ale nucleaire ontwapenin­g, lijkt nu wel duidelijk”, zegt Merel Selleslach van Pax Christi Vlaanderen. “Hoewel kernwapens nog niet meteen zullen verdwijnen, is het toch uitkijken naar hoe dit het nationale debat in België zal beïnvloede­n”, zegt ze.

(MO* Magazine)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname