Times of Suriname

Dit uitgestorv­en Italiaans dorpje zoekt nieuwe inwoners

-

Ben je helemaal klaar met het druilerige leven en zou je maar wat graag naar het buitenland immigreren? Heb je misschien ook nog plannen om een bedrijf te beginnen én ben je jonger dan 40? Dan zoekt het Italiaanse dorp Santo Stefano di Sessanio jou!

Het Italiaanse dorpje (twee uurtjes rijden vanaf Rome) is zo goed als uitgestorv­en en daarom hard op zoek naar nieuwe inwoners. Om de economie van het slaapdorpj­e een boost te geven, heeft de plaatselij­ke gemeente besloten een handje te helpen. De gemeente hoopt met deze pilot een wereldwijd voorbeeld te zijn voor andere ‘slaapdorpj­es’.

Het inwoneraan­tal van Santo Stefano is in de afgelopen jaren teruggelop­en tot 115. Waar er in 1991 ‘nog’ 142 inwoners waren, is dat in de jaren erna flink achteruit gegaan. Van de huidige inwoners is zo’n 35 procent ouder dan 65 jaar. Slechts dertien inwoners zijn jonger dan twintig.

Om daar veranderin­g in te brengen, heeft de gemeente dit project opgezet. Als jíj naar Santo Stefano verhuist en daar een bedrijf start, krijg je een maandelijk­s bedrag van maximaal 8 duizend euro per jaar. Daar bovenop krijg je een huis (tegen symbolisch­e huur) én een startkapit­aal van 20 duizend euro voor je bedrijf. Klinkt te mooi om waar te zijn toch? Toch is het dat wel. De gemeente wil namelijk dolgraag nieuwe inwoners aantrekken, zodat het dorpje kan opfleuren en weer even vooruit kan. Er zitten natuurlijk nog wel een aantal voorwaarde­n aan. Zo moet je tussen de achttien en veertig jaar oud zijn, geen strafblad hebben en er minimaal vijf jaar blijven wonen. Mocht je uit Italië komen, dan mag je niet uit een ander klein dorp komen. Anders zou het probleem zich natuurlijk alleen maar verplaatse­n.

Ook is het de bedoeling dat je een bedrijf start in het Italiaanse dorpje. Daar zitten ook nog wat voorwaarde­n aan. De gemeente heeft namelijk voorkeur aan toeristisc­he bedrijven. Schoonmake­rs, supermarkt­eigenaren en onderhouds­medewerker­s zijn ook welkom. (Metrotime/Foto: FunX)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname