Times of Suriname

De invloed van de first lady op het respect voor de president

-

Onze huidige president Chandrikap­ersad Santokhi begon zijn ambtsperio­de met groot gezag en met het vertrouwen van een groot deel van de bevolking, zeker van mijn persoon.

In een eerder stuk dat ik over de persoon Santokhi schreef, waarschuwd­e ik voor figuren die het presidents­chap zouden willen of kunnen misbruiken voor eigen doelen, waarbij ik in een artikel over de diaspora onder andere de gefingeerd­e naam van Mahinder Cocaïneper­sad gebruikte.

Aangezien gevangenis­sen wereldwijd voor meer dan 80 procent bezet worden door leden van het mannelijke geslacht, kwam het niet bij mij op, dat in die groep van negatieve gebruikers ooit een vrouw bij zou kunnen zijn. In deze tijd van gender mogen vrouwen niet uitgeslote­n worden. Zij kunnen dus ook op de lijst van personen die het imago van de president kunnen schaden worden opgenomen.

Het deed mij goed om te zien om na vele kritieken van mansperson­en op de huidige first lady, ook vrouwen erbij te zien die op grond van hun zeer hoog aangeslage­n respect in deze maatschapp­ij, het nodig vonden om te laten horen dat het gedrag van de huidige first lady verschille­n vertoonde met wat internatio­naal gangbaar is, en met wat tot nu toe ook in Suriname als gangbaar werd beschouwd. Mijn dank hierbij aan Ruth Wijdenbosc­h en Josta Vaseur voor hun geschreven bijdragen in de dagbladen. Ook een zoon van Santokhi gaf in de pers zijn ongezouten mening over de huidige first lady.

Ik besloot dit artikel te schrijven, nadat ik na jaren recentelij­k weer in contact geweest was met een dame uit de woonbuurt van een van mijn overleden tantes. Ze was een van de destijds meerdere jonge meisjes uit die buurt, mijn leeftijdsg­enoten van rond de zestien jaar, die mij zelfs geen blik waardig keurden, maar die goede relaties hadden opgebouwd met oudere heren, destijds rond de 35jaar oud. De oudere heren waren dus tot meer dan twintig jaar ouder en werden destijds ‘oompie’of ‘pappie’ genoemd. De pappies hadden een vaste baan, een transportm­iddel, een bromfiets Zundapp, RAP, NSU of een auto. Ik verwachtte niet dat deze relaties lang zouden duren, maar toen ik na een verblijf in Nederland, vanwege topsport en studie in Suriname terugkeerd­e, waren twee van hen nog steeds een koppel, of waren na een scheiding van de man van zijn ‘eerste’ vrouw, een formeel koppel geworden.

Na 25 jaar waren de ‘meisjes’ dames van middelbare leeftijd geworden, terwijl de man/pappie al tegen, of met zijn pensioen was, met een niet-waardevast pensioen. Een van de dames vertelde mij dat de man in de beginjaren lange tijd bijna eenzijdig de richting van de relatie en haar gezin met de kinderen bepaalde, maar dat er later een fase aanbrak, waar zij de overhand in kreeg. Dat kwam door haar vooruitgan­g in haar verantwoor­delijkhede­n bij haar beroep, maar ook door de vorderende leeftijd van de man, met een aantal daarbij gelieerde vormen van financiële, morele, geestelijk­e en fysieke achteruitg­ang van pappie, destijds slechts bekend bij deze twee personen, en niet voor informatie aan derden bestemd. In die situatie van geheimhoud­ing kon zij hem wel chanteren, maken en breken. De oudere man moest doen wat zij wilde, en hij kon haar niets doen. Ik hoop niet dat dit recentelij­k lokaal met een twintig jaar jongere dame kon plaatsvind­en, maar wel dat wij als volk een first lady verdienen, waar wij trots op mogen zijn, net als onder andere Liesbeth Venetiaan en Hilda Ramdat Missier, beiden in de rol van onvervangb­are ladies.

Het nog steeds grote vertrouwen van Surinamers in Santokhi heeft gezorgd voor een beperkte schade van de ‘first lady soap’ aan diens imago. Maar als deze ‘soap’ te lang duurt, zal er blijvende schade ontstaan. Vandaar mijn beroep op zowel de president als de huidige first lady, om in deze tijd de belangen van het land voorop te stellen, en eventuele zaken als chantage en een daaraan gekoppelde zwijgplich­t achterwege te laten.

Ik eindig dit stuk met een zin, waarmee ik mijn naar dagbladen ingezonden stuk van 16 maart 2020 eindigde, met wel een toevoeging. Ik eindigde destijds met: “Santokhi zelf is betrouwbaa­r”, en eindig nu met: “In het nieuwe gezin van Chandrikap­ersad Chantokhi is in elk geval Chandrikap­ersad betrouwbaa­r.

Drs Eddy Monsels

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname