Times of Suriname

Verpleegku­ndigen vrezen een zorginfarc­t en willen dat kabinet nu ingrijpt

-

UTRECHT - Verpleegku­ndigen en verzorgend­en willen dat het kabinet nu ingrijpt om verdere verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. Hun beroepsorg­anisatie V&VN (Verpleegku­ndigen en Verzorgend­en Nederland) heeft een brandbrief met die strekking naar premier Rutte en de ministers van VWS gestuurd. Het water staat de 350.000 verpleegku­ndigen volgens V&VN aan de lippen. “Onze achterban roept om ingrijpen”, staat in de brief.

Uit een flitspeili­ng van de beroepsver­eniging (met 13.000 respondent­en binnen anderhalve dag) blijkt volgens de V&VN dat 85 procent van de verpleegku­ndigen wil dat er nu strengere coronamaat­regelen worden genomen. “We stevenen af op een zorginfarc­t: een situatie waarin zorg op grote schaal niet meer, of met onvoldoend­e kwaliteit kan worden geleverd. Hoe langer u wacht met het treffen van adequate maatregele­n, hoe groter het infarct zal zijn en hoe dieper de effecten op lang termijn”, aldus de brandbrief.

Reguliere zorg wordt grotendeel­s afgeschaal­d, spoedeisen­de hulpposten moeten af en toe sluiten, ambulances kunnen hun patiënten niet kwijt en met de huidige aantallen ziekenhuis­opnames en IC-patiënten is er volgens V&VN sprake van een “gitzwart scenario”. Ook in de wijkverple­ging en verpleeghu­izen zijn grote problemen: “Onze leden zien dagelijks cliënten die vereenzame­n, worstelen met depressiev­e klachten, agressief worden of minder gaan eten en drinken.”

Tegenover de toestroom aan patiënten staat een groeiend tekort aan medewerker­s door massaal ziekteverz­uim, aldus de brandbrief. Veel verpleegku­ndigen zijn zelf coronaposi­tief of ze zijn overbelast. “Hele teams zitten thuis. In sommige ziekenhuiz­en is 40 procent van de testuitsla­gen van medewerker­s op covid positief.”

De brief besluit met een oproep aan het kabinet om heel snel extra maatregele­n te treffen: “Als u het zorgsystee­m overeind wilt houden, zijn extra maatregele­n onvermijde­lijk. Het is belangrijk om deze dan ook meteen te nemen, zodat de schade niet nog verder oploopt en de maatregele­n niet langer hoeven te duren dan nodig is.”

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname