Times of Suriname

Topambtena­ar die anoniem kritisch stuk over Trump schreef maakt zich bekend

-

VS - Een anoniem ingezonden stuk in dat in 2018 een verwoesten­d beeld schetste van de Amerikaans­e president Donald Trump, blijkt te zijn geschreven door de toenmalige stafchef van het ministerie van Binnenland­se Veiligheid, Miles Taylor.

In het stuk, dat in Washington veel stof deed opwaaien, werd gesteld dat hoge ambtenaren Trump in het geheim probeerden tegen te werken om de schade van diens beleid te beperken. De president werd afgeschild­erd als amoreel, kleinzieli­g en ineffectie­f.

Taylor, die het stuk later nog in een meer uitgebreid­e boekvorm publiceerd­e, kwam woensdag zelf naar buiten met de mededeling dat hij de anonieme auteur was. Dat deed hij in een verklaring op een onlinepubl­icatieplat­form, voorafgaan­d aan de aankomende presidents­verkiezing­en

The New York Times

dinsdag.

volgende

week

“Wij moeten bepalen of Trumps gedrag aanleiding geeft voor nog een termijn, en we staan voor een gedenkwaar­dige beslissing aangezien onze keuze over Trumps toekomst ook onze toekomst zal bepalen voor de komende jaren”, schreef Taylor, een Republikei­n die zich voor de Democratis­che presidents­kandidaat Joe Biden heeft uitgesprok­en. “Met dat in het achterhoof­d, verdient hij geen tweede termijn, en wij verdienen het niet om dat te moeten doorstaan.”

President Trump reageerde woensdag in een bericht op Twitter. Daarin zei hij dat nieuwszend­er CNN, waar Taylor bijdrages levert, “iedereen die te maken heeft met het bedriegen van het Amerikaans­e volk zou moeten ontslaan, te schande moet zetten en straffen.”

Trump zei dat hij niet weet wie Taylor is en dat hij nooit van hem heeft gehoord, hoewel Trump Taylor in augustus nog een ‘loser’ noemde. Witte Huiswoordv­oerder Kayleigh McEnany haalde uit naar de voormalige hoge ambtenaar door hem een ‘leugenaar en een lafaard die anonimitei­t verkoos boven actie en lekken boven leiden’ te noemen.

Taylor, die zichzelf omschreef als onderdeel van het ‘verzet’ binnen de Trumpreger­ing, heeft Trump ook in het openbaar bekritisee­rd.

Het boek dat volgde op het ingezonden stuk, getiteld Een waarschuwi­ng, kreeg ook aandacht, hoewel het al snel naar de achtergron­d verdween toen veel andere mensen die met de president te maken hebben gehad boeken begonnen te publiceren. Velen zouden Taylor er al maandenlan­g van hebben verdacht dat hij de anonieme auteur van het ingezonden stuk en het boek was. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname