Times of Suriname

Vijf van zes vroege menssoorte­n stierven uit rond klimaatver­anderingen

-

Momenteel leeft er één menssoort op aarde: de homo sapiens, zoals onze officiële naam luidt. Maar nog niet zo heel lang geleden waren er meerdere, nauw aan elkaar verwante menssoorte­n. Ten minste zes, zeggen Italiaanse onderzoeke­rs. Zij denken dat onze vijf nauwste verwanten door klimaatver­anderingen zijn uitgestorv­en. Dat gebeurde op verschille­nde momenten. Onze bekendste verwant is de homo neandertha­lensis, beter bekend als de neandertha­ler. Deze soort leefde tot 40 duizend jaar geleden ook in Nederland en stierf 20 duizend jaar geleden uit.

Homo erectus verdween 140 duizend jaar geleden van het toneel, homo heidelberg­ensis 30 duizend jaar geleden en homo ergaster en habilis nog eerder. Er is weleens geopperd dat vroege menssoorte­n het onderspit dolven door onderlinge concurrent­ie.

Maar een Italiaanse onderzoeks­groep schrijft in vakblad One Earth een ander verband te hebben aangetroff­en: het uitsterven van vroege menssoorte­n viel steeds samen met de overgang van koude op mildere periodes, waardoor geschikte leefgebied­en snel verschoven of soms volledig van de kaart verdwenen. De onderzoeke­rs noemen de ontwikkeli­ng opvallend, omdat het gaat om vijf hoogontwik­kelde menssoorte­n die over een sterk aanpassing­svermogen beschikten. Zo hanteerden ze gereedscha­p, wapens en vuur. De Neandertha­ler droeg bovendien - net als onze eigen voorouders - sluitende kleding, een belangrijk­e aanpassing aan de soms zeer barre omstandigh­eden van de afgelopen honderddui­zenden jaren. Daarnaast waren de vroege menssoorte­n in staat zich over grote oppervlakt­en te verplaatse­n. “We tonen aan dat andere menssoorte­n - ondanks het gebruik van vuur en verfijnde stenen werktuigen, de vorming van complexe sociale netwerken en in het geval van Neandertha­lers zelfs de productie van gelijmde speerpunte­n, kleding en culturele en genetische uitwisseli­ng met homo sapiens - intense klimaatver­anderingen niet wisten te overleven.”

“Ze probeerden te overleven, trokken als het kouder werd weg naar warmere gebieden, maar het was niet genoeg”, aldus hoofdauteu­r Pasquale Raia van de Università degli Studi di Napoli Federico II. Hij zegt verrast te zijn dat de rol van klimaatver­andering steeds terugkeerd­e.

Ze baseren hun conclusies op een combinatie van onderzoek naar fossielen en reconstruc­ties van klimaatver­anderingen. Ze bezien de menssoorte­n daarbij zoals ecologen naar dieren kijken: de soorten hadden een bepaalde niche binnen ecosysteme­n, waarin ze succesvol aan voldoende voedsel wisten te komen. Hun modellen tonen aan dat zulke leefruimte­s drastisch konden veranderen rond de overgang van ijstijden op mildere periodes.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname