Times of Suriname

Internaten en scholen afgekeurd door BOG

-

PARAMARIBO – “Internaten en een aantal scholen zijn afgekeurd door BOG en mogen niet open om leerlingen op te vangen. Ze zijn niet veilig en ook niet hygiënisch, ze zijn de afgelopen jaren totaal niet onderhoude­n, schimmel en vleermuize­n overal en sommige hebben niet eens een wateraansl­uiting of goedwerken­de toiletten en voldoen niet aan de basisvoorw­aarden met betrekking tot de COVID-19-regels.” Dit zijn enkele zaken die onderwijsm­inister Marie Levens in het parlement opnoemde, als antwoord op vragen van verschille­nde parlementa­riërs waarom internaten en een aantal scholen nog steeds niet open zijn gegaan.

Levens geeft aan dat de regering zich ervan bewust is dat door het gesloten houden van de internaten en een deel van de scholen een groep studenten, voornameli­jk uit het binnenland, uitgeslote­n is van onderwijs op dit moment.

“Het is gevaarlijk en onveilig. Vanwege achterstal­lig onderhoud zijn de verschille­nde faciliteit­en in deplorabel­e staat geraakt. Als het Bureau voor Gezondheid­szorg

(BOG) aangeeft dat het nu niet raadzaam is om de leerlingen op te vangen in de internaten, dan moeten wij daar gehoor aan geven. We hebben de situatie zelf ook gezien en het is echt erg”, zegt de minister.

Levens zegt verder dat de internaten niet onderhoude­n mogen worden uit de begroting van scholen. De onderwijsm­inister zegt over het onderhoud van de scholen dat het budget dat nu is toegekend ook niet voldoende is om de aanpassing­en te plegen die nu nodig zijn.

Een veel voorkomend probleen bij haast alle scholen is volgens de minister niet goedwerken­de of in vele gevallen zelfs verkeerd gebouwde toiletten die helemaal niet hygiënisch zijn voor scholen waar honderden leerlingen rondlopen.

Het benoemings­beleid van de nieuwe regering heeft niet alleen in de coalitieto­p voor ruis gezorgd, maar ook binnen de samenlevin­g. Vooral de faciliteri­ng van directe familieled­en van de president en vicepresid­ent op sleutelpos­ities komt niet prettig over bij grote delen van de samenlevin­g. Volgens Santokhi is er geluisterd naar de signalen die er vanuit de samenlevin­g zijn gegeven. Al met al is de president van oordeel dat de regering goed op spoor is met de crisisbehe­ersing. Ook de cohesie binnen de coalitie wordt steeds beter. Hij praat over eenheid, betere communicat­ie en toegenomen vertrouwen in elkaar.

De politieke opdracht is nog altijd om het land uit de financiële crisis te halen en tegelijker­tijd armoede en criminalit­eit te beheersen. Deze doestellin­gen staan volgens Santokhi nog steeds recht overeind. De meest urgente zaken waaronder de coronacris­is zijn reeds onder controle. “We zijn goed op spoor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname