Times of Suriname

Inhoud onder embargo tot 2035

-

PARAMARIBO - Brazilië en de Verenigde Staten van Amerika hebben een geheim verbond gesloten met betrekking tot de crisis in Venezuela. Dit bleek in het weekeinde toen bekend werd dat de communicat­ie tussen Washington en Brasilia omtrent het bezoek van de Amerikaans­e buitenland­minister, Mike Pompeo, voor 15 jaar is vergrendel­d. Dit geldt ook voor de afspraken die er tussen de twee landen zijn gemaakt en de reden van het bezoek van Pompeo aan Roraima, de Braziliaan­se grens met Venezuela in september. De Amerikaans­e regeringst­opper was enkele dagen eerder ook in Suriname.

Er wordt in Brazilië zwaar gespeculee­rd dat de regering van het land afspraken met de Amerikanen heeft gemaakt om eventueel via Roraima een invasie te plegen in Venezuela, indien de Venezolaan­se president Nicolas Maduro de verkiezing­en van de komende maand naar zijn hand probeert te zetten. De

Braziliaan­se regering gaat niet in op deze insinuatie­s, dus is door de media en politici een beroep gedaan op toepassing van de Wet Openbaarhe­id van Bestuur. Tot hun verbazing werd door het Ministerie van Buitenland­se Zaken meegedeeld dat de afspraken tussen Pompeo en de Braziliaan­se autoriteit­en tot en met 2035 geheim zullen blijven. Ook de reden van het bezoek van Pompeo aan Roraima en enkele kabels tussen Washington en Brasilia over de reden van het bezoek van Pompeo.

Volgens de Surinaamse regering is er met Pompeo niet inhoudelij­k gesproken over de politieke crisis in Venezuela. Ook zouden er geen afspraken zijn gemaakt. Suriname kent echter geen Wet Openbaarhe­id van Bestuur die de communicat­ie tussen Paramaribo en Washington zou kunnen opeisen. Ook hetgeen achter gesloten deuren met Pompeo is besproken kan niet worden opgeëist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname