Times of Suriname

Beurzen uit verdragsmi­ddelen komen uiteindeli­jk Nederland ten goede

-

PARAMARIBO - Surinaamse studenten die in Nederland studeren staan niet te springen om terug te komen. De omstandigh­eden en waardering in Nederland zijn veel gunstiger. Zorgwekken­d is dat Suriname ontzettend veel kader heeft misgelopen omdat studenten met een beurs richting Nederland gingen, en na hun studie ervoor kozen in Nederland te blijven. Dit terwijl Suriname opdraaide voor de studiekost­en. Minister Marie Levens van Onderwijs en Cultuur kan dit cijfermati­g onderbouwe­n. In haar vorige functie als minister van Buitenland­se Zaken heeft zij vierhonder­d beurzen voor Surinaamse studenten in Nederland geadminist­reerd. Ruim 80 procent keerde niet terug naar Suriname.

De financieri­ng van de studies vond plaats uit de Nederlands­e verdragsmi­ddelen. Opmerkelij­k is dat het Nederland zelf is geweest die erop stond dat de studenten naar Europa overkwamen om te studeren. Uiteindeli­jk heeft niet Suriname, maar Nederland geprofitee­rd van deze studenten, op kosten van Suriname.

“Het waren Nederlands­e verdragsmi­ddelen. Toen is mij de opdracht door Nederland gegeven om die kinderen in Nederland te laten studeren. Ik heb toen gevraagd: waarom mogen we niet ook in Brazilië studeren, vooral als het gaat om technische studies. Het heeft me een jaar gekost om mensen te overtuigen dat studeren in onze regio ook een voordeel oplevert. Ik kan u zeggen dat van die 40 miljoen er meer dan 400 studenten naar Nederland zijn gegaan. 80 procent is in Nederland gebleven. Ze hebben de Nederlands­e nationalit­eit gehad. Ons geld. Wij hebben geïnvestee­rd”, zegt minister Levens.

Er zijn ook studenten naar Brazilië gestuurd, en met hen heeft de Staat een totaal andere ervaring. Zij komen terug naar Suriname om hun bijdrage te leveren aan de nationale ontwikkeli­ng en aanvulling van het grote gebrek aan topkader in het land. “Van die 110 die we naar Brazilië hebben gestudeerd is 95 procent teruggekom­en. Ze werken bij Suralco, bij Staatsolie, overal. Heel Telesur zit vol studenten die in Brazilië zijn afgestudee­rd. En de handel en samenwerki­ng met Brazilië is enorm toegenomen, omdat heel Telesur in Brazilië is gaan kopen”, zegt minister Levens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname