Times of Suriname

“Uit het hoofd leren moet ophouden”

Levens:

-

PARAMARIBO – “Het uit het hoofd leren van alles binnen het Surinaamse onderwijs moet ophouden. Het is niet meer haalbaar om in de tijd van nu en dan vooral met COVID-19 erbij te verwachten van leerlingen dat ze leerstof letterlijk uit het hoofd leren uit boeken, maar het inhoudelij­ke ervan niet begrijpen. Met afstandson­derwijs is dit niet haalbaar en leerkracht­en gaan ook hieraan moeten werken”, zei onderwijsm­inister Marie Levens donderdag in het parlement tijdens de speciale vergaderin­g over de opstart van het nieuwe schooljaar.

Levens zegt verder dat vanwege deze overweging ook ervoor is gekozen om niet alle vakken meteen op te starten in het nieuwe schooljaar. “Wij zijn van mening dat sommige vakken niet echt belangrijk meer zijn” Ze geeft als voorbeeld geschieden­is dat ook middels video en audiomater­iaal aangeleerd kan worden aan de leerlingen en zij dan daarna de inhoud kunnen bespreken met de leerkracht. “Leerlingen moeten inhoudelij­k dingen begrijpen en aanleren want anders zullen we afstuderen door alles uit het hoofd te leren en daarna zitten wachten tot iemand ze een baan aanbiedt die niet zal komen”, zegt de minister.

Over problemen met het volledig implemente­ren van afstandson­derwijs zegt de minister dat door de COVID-19-pandemie gebleken is hoe groot de achterstan­d met betrekking tot onderwijs is in het land, vergeleken met de andere delen in de wereld. “In een recente enquête die is afgenomen onder 342 schoolleid­ers van verschille­nde niveaus, zien we dat slechts 38 procent van de scholen over ICT of Mediatheek beschikt met computers, dat ruim 65 procent van de leerkracht­en weinig of geen ervaring heeft met afstandson­derwijs en ook niet met devices kan omgaan als ondersteun­ing bij het leren, dat een aantal onderwijsg­evenden niet over een laptop of PC beschikt”, zegt de minister.

De onderwijsm­inister zegt verder dat het probleem waarmee Suriname dus kampt niet slechts een internetwi­fi probleem is, maar een meervoudig probleem dat een integrale aanpak vereist dat gepaard gaat met tijd en heel veel financiën en technische deskundigh­eid. Afstandson­derwijs betekent niet alleen onderwijs via internet, maar we moeten ook gebruikmak­en van de mogelijkhe­den die radio en televisie ons bieden”, zegt de minister.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname