Times of Suriname

Jogi teleurgest­eld in LVV

-

PARAMARIBO - De regering zal voortvaren­der moeten zijn met het facilitere­n van de rijstsecto­r. Maandag begint de inzaaiperi­ode, maar de infrastruc­tuur om voldoende irrigatiew­ater naar de rijstvelde­n te krijgen, is nog niet helemaal in orde. De belofte was dat de boeren uiterlijk 15 oktober over voldoende irrigatiew­ater zouden beschikken. Dit is echter nog steeds niet het geval, tot grote teleurstel­ling van parlementa­riër Mahinder Jogi (VHP).

“Er is informatie vanuit Nickerie dat de meeste lozingen verstopt en begroeid zijn, dat de pomp van Wageningen niet optimaal functionee­rt, dat de pomp twee tot drie uur per dag gedraaid wordt en dat geeft onvoldoend­e capaciteit om water aan te voeren naar de polders en de percelen van de mensen”, zegt Jogi. Er zijn inderdaad machines naar de rijstvelde­n gedirigeer­d om de infrastruc­tuur aan te pakken, maar die zijn volgens Jogi niet berekend voor het werk. Het gaat om kanalen die wel meer dan 30 meter breed zijn. Graafmachi­nes zouden volgens Jogi niet in staat zijn om de job te klaren. “U gaat dat met een excavator niet kunnen doen. Daarvoor hebt u draglines nodig”, geeft Jogi mee aan het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). “Ik neem aan dat op het ministerie van LVV wel die deskundigh­eid aanwezig is om dat te kunnen uitmaken. Maar ik begrijp niet waarom dan kleine machines naar Nickerie worden gedirigeer­d. De boeren moeten geholpen worden.”

Met wat gepaste inspanning zullen de boeren van Wageningen in staat moeten zijn om ruim 7.000 hectare in te inzaaien. LVV zal daarbij wel de nodige ondersteun­ing moeten geven. “We hebben productie nodig. We hebben mensen nodig die willen werken. De mensen willen werken. De overheid moet inkomen. Laat de overheid iets doen. Laat het ministerie doen wat het moet doen”, is de oproep van Jogi aan LVVministe­r Prahlad Sewdien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname