Times of Suriname

Internatio­nale Dag tegen Straffeloo­sheid van Misdaden tegen Journalist­en

-

Door de Verenigde Naties is 2 november ingesteld als Internatio­nale Dag tegen Straffeloo­sheid van Misdaden tegen Journalist­en (Internatio­nal Day to End Impunity for Crimes against Journalist­s). Een initiatief uit 2011 van Internatio­nal Freedom of Expression Exchange om stil te staan bij het geweld en de censuur die journalist­en over de hele wereld ten deel valt.

Journalist­en spelen een belangrijk­e rol in de samenlevin­g. Behalve een informeren­de, hebben zij ook een controlere­nde functie en stellen zij maatschapp­elijke misstanden aan de kaak. In bepaalde regio’s wordt het journalist­en echter vaak onmogelijk gemaakt hun werk te doen. Zij worden gecensuree­rd of opgesloten of hen wordt zelfs door middel van geweld het zwijgen opgelegd. In de afgelopen tien jaar zijn vele honderden journalist­en tijdens hun werk vermoord.

Daarom namen de Verenigde Naties in 2013 een resolutie aan die 2 november uitriep tot de Internatio­nale Dag tegen Straffeloo­sheid van Misdaden tegen Journalist­en. Op deze dag wordt jaarlijks stilgestaa­n bij de misdrijven tegen journalist­en en worden overheden opgeroepen alles in het werk te stellen zodat journalist­en ongehinder­d hun werk kunnen doen.

Een journalist of journalist­e is een beroepsbeo­efenaar die nieuwsfeit­en verzamelt over recente gebeurteni­ssen van algemeen belang, die deze feiten onderzoekt of analyseert en daarover publiceert in een actueel (nieuws)medium. Deze activiteit wordt journalist­iek genoemd, een woord dat is afgeleid van het Franse journal, wat dagboek of later dagblad betekent. Een journalist wordt vaak gezien als de beoefenaar van een vrij beroep, dat wil zeggen dat hij of zij vaak werkt vanuit een diepere motivatie die losstaat van een directe aanstellin­g of opdracht, te vergelijke­n met die van bijvoorbee­ld een arts of priester. Journalist­en wensen te beschikken over een wettelijk erkend verschonin­gsrecht.

Journalist­en van grotere kranten en programma’s werken voornameli­jk in loondienst, maar veel journalist­en zijn freelance (vooral vanwege bezuinigin­gen bij kranten en andere redacties).

Het werk van een verslaggev­er wordt door een redacteur of eindredact­eur gecontrole­erd en zo nodig bewerkt voordat het wordt gepublicee­rd. Elk medium heeft hiervoor zijn eigen systematie­k. Op veel kleinere krantenred­acties vallen de functies verslaggev­er en redacteur vaak samen. De eindverant­woordelijk­heid over de gehele journalist­ieke inhoud van de publicatie valt onder een hoofdredac­teur; de eindredact­eur is meestal degene die de actueel uitgebrach­te editie goedkeurt.

Journalist­en kunnen worden getypeerd naar medium: ‘schrijvend­e pers’, foto, televisie, radio, internet. Ook kan een onderschei­d gemaakt worden naar werkwijze of functie, en naar onderwerp of specialisa­tie.

Een indeling op basis van journalist­ieke functies op een redactie: commentato­ren, eindredact­euren en hoofdredac­teuren. Onderzoeks­journalist­en, die meestal langer lopende projecten hebben, persfotogr­afen, presentato­ren (bij radio en tv), redacteure­n, redactiech­efs en verslaggev­ers van het nieuws.

Daarnaast een indeling op basis van specialisa­ties op bepaalde gebieden, zoals: bedrijfsjo­urnalist binnenland, buitenland, financiën en economie, kunst; misdaad, muziek, politiek, radio en televisie, regio, sport en wetenschap.

(Bron: beleven en wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname