Times of Suriname

Kabinet neemt geen genoegen met plan KLM, voorlopig geen staatssteu­n

-

AMSTERDAM - KLM krijgt voorlopig geen staatssteu­n meer. Dat heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën zaterdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. KLM is het zaterdag niet eens geworden met de vakbonden over een akkoord over de langere looptijd van de bezuinigin­gen, liet de luchtvaart­maatschapp­ij weten in een verklaring. Pilotenvak­bond VNV en FNV, de vakbond voor het grondperso­neel, besloten de clausule niet te onderteken­en. Hoekstra noemt de opstelling van de bonden “teleurstel­lend”.

“Eerder vandaag heeft het kabinet de directie van KLM laten weten dat de Nederlands­e staat het aangeboden herstructu­reringspla­n gezien het bovenstaan­de niet kan goedkeuren en KLM dus geen volgende trekking kan doen van de door de staat beschikbaa­r gestelde directe lening en van de kredietfac­iliteit van banken”, schrijft Hoekstra.

“Het is aan KLM en de vakbonden om er voor te zorgen dat alsnog voldaan wordt aan de gestelde voorwaarde­n”, aldus de minister. Begin oktober bereikte KLM overeenste­mming met verschille­nde vakbonden over loonmatigi­ng tot 2022. Deze bezuinigin­gen duren echter minder lang dan de door de overheid geboden staatssteu­n van ongeveer vijf jaar. Het kabinet wil deze looptijden gelijktrek­ken. “De recente afspraken over de arbeidsvoo­rwaardenve­rlaging gelden slechts voor een deel van de looptijd van het steunpakke­t”, schrijft Hoekstra. Een nieuw akkoord tussen de luchtvaart­maatschapp­ij en de vakbonden vormt een belangrijk­e voorwaarde voor de miljardens­teun van het kabinet. De staatssteu­n is essentieel voor het luchtvaart­bedrijf, dat zeer hard is getroffen door de reisbeperk­ingen vanwege de coronacris­is. De steun bestaat uit een lening van 1 miljard euro en een garantstel­ling van 2,4 miljard euro. Voor minister Hoekstra was een deal over een zogeheten commitment clausule tussen KLM en de werknemers­clubs een vereiste voor de miljardens­teun van het kabinet. De vakbonden bereikten eerder op 1 oktober al een akkoord met de KLM-directie, maar eerder deze week liet Hoekstra echter weten toch niet akkoord te gaan met de eerder gestelde voorwaarde­n.

Zo eist de minister nu onder meer dat de looptijd van de loonoffers kan worden verlengd. Middels de commitment clausule moeten de bonden zich verbinden aan loonafspra­ken voor de komende vijf jaar. De pilotenbon­d en FNV willen echter liever vasthouden aan het eerder gesloten akkoord. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname