Times of Suriname

Advocaat Diekstra: “Veel steun voor aangifte tegen jongerencl­ub BIJ1”

-

LEIDEN - Advocaat Sébas Diekstra zegt dat hij veel steun krijgt voor zijn aangifte van belediging en laster tegen Radicaal, de jongerenor­ganisatie van de politieke partij BIJ1. Die sprak in een tweet van de moordmachi­ne van defensie, waarvoor minister Ank Bijleveld 17-jarigen zou ronselen.

Diekstra noemt het „walgelijk, lasterlijk en intens beledigend” om de krijgsmach­t een moordmachi­ne te noemen. „Hiermee worden alle militairen en veteranen publiekeli­jk wegzet als moordenaar­s en daarmee overschrij­dt Radicaal de grenzen van de vrijheid van meningsuit­ing.” Volgens de advocaat, die een verleden als beroepsmil­itair heeft en nog actief is als reserveoff­icier, hebben zeker vijftig militairen en veteranen aan hem gemeld dat ze zijn aangifte steunen, dat ze zelf ook melding hebben gedaan bij de politie of dat ze zelf ook aangifte gaan doen. Radicaal reageerde met de tweet op de brief die ruim 100.000 meisjes van 17, onder wie prinses Amalia, onlangs hebben gekregen van het Ministerie van Defensie. Daarin wordt hen gemeld dat ze staan ingeschrev­en voor de dienstplic­ht. In totaal zijn er 212.000 brieven naar 17-jarige jongens en meisjes verstuurd. Minister Bijleveld reageerde zelf ook op de tweet van de jongerenor­ganisatie: Defensie zorgt voor onze vrede en veiligheid, zodat ook BIJ1 vrij is om dit soort bizarre dingen te mogen zeggen.Anders dan de minister vindt Diekstra dat Radicaal níet vrij is in dit soort uitlatinge­n en dat de club een strafrecht­elijke grens heeft overschred­en.

BIJ1 is een politieke, anti-racisme beweging met Sylvana Simons als gezicht, die ijvert voor gelijkwaar­digheid voor iedereen, ongeacht kleur, afkomst, gender, seksuele geaardheid, beperking of sociale klasse. De partij heeft één zetel in de gemeentera­ad van Amsterdam. Die wordt nu nog bezet door Simons, maar vanaf zondag door duoraadsli­d Jazie Veldhuyzen. Simons wil zich richten op een politieke carriere in de landelijke politiek in Den Haag. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname