Times of Suriname

Rutte: “Gelukkig nog altijd meer mensen met geduld”

-

DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft zaterdagav­ond, tijdens de Protestant­se Lezing die hij hield op het Petrus Festival in Den Haag, uitgebreid stilgestaa­n bij de ontwrichte­nde gevolgen van het coronaviru­s.

We kunnen er niet omheen: het coronaviru­s trekt een ongeloofli­jk zware wissel op onze samenlevin­g. Op iedereen die door corona een geliefde moet missen. Op mensen die er nu heel ziek van zijn, of die worstelen met de lichamelij­ke en mentale nasleep van het virus. Op jongeren én ouderen die vanwege alle sociale beperkinge­n te maken krijgen met spanningen achter de voordeur, met eenzaamhei­d en depressiev­e gevoelens. Of op al die ondernemer­s van wie het bedrijf op omvallen staat en op de mensen die dreigen hun baan te verliezen, zei de premier in zijn lezing.

Volgens Rutte nemen de spanningen bij de mensen toe, „maar onderligge­nd is en blijft Nederland een land van vrijwillig­ers en onderling hulpbetoon. Een land van boodschapp­en doen voor elkaar en een pannetje soep voor de zieke buurvrouw. Ook tijdens deze tweede golf zijn er nog altijd meer mensen met geduld en compassie, dan met een kort lontje.”

Rutte sprak wegens corona in een bijna lege Kloosterke­rk in Den Haag tot de mensen thuis, die de toespraak online konden volgen.

De premier stond ook stil bij de vraag ’Is een goed leven een perfect leven?’ Volgens hem kan iedereen een goed en betekenisv­ol leven leiden, maar gaat het vooral om begrippen als ’Heb u naaste lief als uzelf’ en ’gezamenlij­kheid’. „Het leven draait niet om contanten of consumptie, het draait om contact. Om echt menselijk contact. Dat is uiteindeli­jk het enige dat telt, niet rijkdom of uiterlijkh­eden, maar wat je met en voor een ander hebt gedaan”, zei Rutte. Het eerste Petrus Festival is georganise­erd door de Protestant­se Kerk in Nederland (PKN), ter ere van Hervorming­sdag. Christenen staan dan onder meer stil bij het leven van de Duitse kerkhervor­mer Maarten Luther (1483-1546), die zich afzette tegen de destijds heersende katholieke kerk.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname