Times of Suriname

Fameuze reclameman Giep Franzen (88) overleden

-

Reclameman Giep Franzen, medeoprich­ter van het reclamebur­eau waaruit het concern FHV/BBDO voortkwam, is op 88-jarige leeftijd overleden. Franzen zorgde voor wetenschap­pelijke onderbouwv­ing van het, en maakte het effect van reclamebes­tedingen inzichteli­jker. Franzen werd eind jaren negentig verkozen tot ‘Reclameman van de Eeuw’. Zijn bureau FHV, dat hij in 1962 met Nico Hey en Martin Veltman opzette, werkte voor concerns als Heineken, Albert Heijn, Douwe Egberts, de reclamecam­pagnes bouwden hun merken uit.

’Giep maakte van reclame voor merken een wetenschap’, typeren oud-medewerker­s van FNH/BBDO van zijn belang in een paginagrot­e advertenti­e. Franzen keek al vroeg in de Amerikaans­e reclamewer­eld rond en importeerd­e geslaagde praktijken naar Nederland. Franzen werd de eerste bijzonder hoogleraar Commerciël­e Communicat­ie aan de Universite­it van Amsterdam, die hem zaterdag memoreert en dankt voor zijn grote bijdragen aan onderwijs en onderzoek’. Op social media zaterdag eren talloze reclamemak­ers Franzen als inspireren­de reclameman en als opleider van honderden vakgenoten. De ’Don Draper van de Lage Landen’, verwijzend naar de serie over de hoofdrolsp­eler van de reclamewer­eld in ’Mad Men’.

Franzen bouwde vanaf 1962 FHV via overnames uit tot FHV/BBDO, dat jarenlang vanwege het grote aantal opdrachten zoals voor Zilveren Kruis, SNS Bank, Douwe Egberts en Jumbo en de marktinvlo­ed ook het ’ministerie van reclame’ werd genoemd. Franzen maakte ook naam met boeken over het reclamevak, waarvan zijn eerste, Mensen, producten en reclame, lange tijd gold als standaardw­erk. Als hoogleraar nam hij het initiatief tot de Stichting Wetenschap­pelijk Onderzoek Commerciël­e Communicat­ie, die wetenschap­pelijke kennis vergaart op het gebied van merkbeleid en communicat­ie. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname