Times of Suriname

Trump waarschuwt voor ‘chaotische puinhoop’ na verkiezing­en

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft zaterdag, op een meeting voor zijn aanhangers in de cruciale strijdstaa­t Pennsylvan­ia, opnieuw gewaarschu­wd dat het mogelijk enkele weken kan duren voor het resultaat van de presidents­verkiezing­en van komende dinsdag bekend zal zijn.

“De hele wereld en ons land zullen wachten en wachten. Om te weten wie er gewonnen, heeft zal het wekenlang wachten zijn”, aldus Trump. “De derde november zal komen en gaan en we zullen niets weten. Je krijgt een chaotische puinhoop in ons land.”

Met zijn waarschuwi­ng haalde Trump vooral uit naar de stemmen per post. De Republikei­nen wilden verhindere­n dat de deadline voor die stemmen zou worden verlengd, maar vingen bot. Dat betekent dat stembrieve­n met een tijdige poststempe­l effectief meegeteld moeten worden. Ook als ze drie dagen na 3 november zouden arriveren. Als het een nipte race wordt tussen de kandidaten Trump en Biden - wat in Pennsylvan­ia volgens de peilingen het geval is - dreigt het resultaat van de poststemme­n bepalend te zijn. Trump verweet het Amerikaans­e Hooggerech­tshof met het verlengen van de deadline “een verschrikk­elijk politiek besluit te hebben getroffen”. Hij waarschuwd­e ook dat het tot een gevaarlijk­e situatie kan leiden, bij het tellen van de stemmen. Maar meer uitleg voor die waarschuwi­ng gaf de president niet. Stemmen per post wordt al maanden onder vuur genomen door Trump. Vanwege de coronapand­emie brengen veel kiezers liever per brief hun stem uit. Het zijn met name de aanhangers van de Democraten die deze methode gebruiken. (HLN)

De auto werd omsingeld door agenten. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname