Times of Suriname

Weer gewelddadi­ge protesten tegen Spaanse noodtoesta­nd

-

SPANJE - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zaterdag een reeks gewelddadi­ge protesten in steden in zijn land veroordeel­d. De actievoerd­ers demonstrer­en tegen maatregele­n die zijn opgelegd vanwege de coronapand­emie. De afgelopen week is de noodtoesta­nd voor een periode van zes maanden ingesteld.

Demonstran­ten bekogelden de politie met stenen en andere projectiel­en in Barcelona tijdens een tweede avond en nacht van ongeregeld­heden in de op een na grootste stad van Spanje. In de Noord-Spaanse stad Logroño vielen ongeveer 150 mensen de politie aan met stenen, staken containers in brand en plunderden winkels, meldde de politie. De oproerpoli­tie werd opgeroepen om ongeregeld­heden in Haro, in het wijnbouwge­bied van La Rioja, te onderdrukk­en. Sánchez twitterde: “Alleen vanuit verantwoor­delijkheid, eenheid en opoffering zullen we in staat zijn om de pandemie te verslaan die alle landen verwoest. Gewelddadi­g en irrationee­l gedrag van minderheid­sgroepen is ondraaglij­k. Het is niet de manier.”

Vrijdag hebben ongeveer vijftig demonstran­ten de politie in Barcelona met stenen aangevalle­n, afvalconta­iners in brand gestoken en winkels geplunderd. Veertien mensen werden gearrestee­rd en dertig mensen raakten gewond. Eerder zei de lokale politie dat ongeveer 1500 hotel- en restaurant­medewerker­s deelnamen aan een vreedzame demonstrat­ie tegen beperkinge­n. Ze vrezen hun baan te verliezen. Alle bars en restaurant­s zijn tot 13 november in de Spaanse regio Catalonië, waaronder Barcelona, gesloten.

Soortgelij­ke ongeregeld­heden deden zich vrijdag ook voor in de steden Burgos, Vitoria, Santander, Valencia en Zaragoza. Spanje, een van de zwaarst getroffen landen door COVID-19, heeft tot begin mei volgend jaar de noodtoesta­nd opgelegd. Net als andere Europese landen heeft Spanje zijn toevlucht genomen tot steeds drastische­re maatregele­n om het aantal besmetting­en te beteugelen, hoewel de beperkinge­n minder streng zijn dan in Duitsland of Frankrijk. Het land telt 36.000 coronadode­n. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname