Times of Suriname

Duitse CDU kiest in januari nieuwe voorzitter, einde tijdperk Merkel nadert

-

DUITSLAND - De regerende christende­mocraten van Duitsland (CDU) organisere­n midden januari een partijcong­res om een nieuwe voorzitter te kiezen. Dat maakte de secretaris van de CDU, Paul Ziemiak, zaterdag bekend op Twitter.

De CDU is de grootste partij van de het Duitse parlement, de Bundestag, en levert daarom de Bondskanse­lier. Verwacht wordt dat de nieuwe voorzitter dan ook de opvolger zal zijn van Angela Merkel, die al sinds 2005 onafgebrok­en dat ambt vervult, maar nog voor de verkiezing­en in september volgend jaar wil stoppen als kanselier. Merkel was tussen 2000 en 2018 voorzitter van het CDU. Daarna werd vertrouwel­inge Annegret Kramp-Karrenbaue­r gekozen voor die functie. Ze werd door vriend en vijand gezien als de gedoodverf­de opvolger om kanselier te worden na Merkels vertrek uit de Bondsdag. ‘AKK’ kondigde echter in februari haar vertrek aan als partijvoor­zitter naar aanleiding van een affaire rond de verkiezing van een minister-president in de deelstaat Thüringen.

Daar keurde de CDU een liberale minister-president goed, samen met de stemmen van Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD). Daarmee was de dam tegen ‘samenwerke­n met extreemrec­hts’ voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorl­og gebroken. Dat was zeer tegen de zin van Merkel, die ingreep om haar partijlede­n in Thüringen van gedachten te doen veranderen - iets wat AKK niet was gelukt. Het was de druppel voor AKK, die sinds haar aantreden de grootste moeite bleek te hebben om de verschille­nde stromingen binnen de partij op een lijn te krijgen.

Na twee decennia door vrouwen geleid te zijn, wordt de nieuwe voorzitter zeker een man. De drie kandidaten voor de functie zijn de gematigde deelstaatp­remier van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet, specialist buitenland­se zaken Norbert Roettgen, en voormalig zakenman en parlements­lid Friedrich Merz. Met name Merz staat bekend als criticus van de koers die Merkel de laatste jaren heeft gevaren. Op 17 oktober gingen de kandidaten met elkaar in debat om de leden van het CDU te overtuigen van hun kwaliteite­n.

Het partijcong­res, waar 1.001 afgevaardi­gden samenkomen, moest dit jaar plaatsvind­en maar werd wegens het stijgend aantal coronabesm­ettingen al twee keer uitgesteld. (HLN)

 ??  ?? De drie kandidaat-voorzitter­s v.l.n.r.: deelstaatp­remier van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet, Norbert Roettgen, specialist buitenland­se zaken van de partij en voormalig zakenman en parlements­lid Friedrich Merz.(Foto: HLN)
De drie kandidaat-voorzitter­s v.l.n.r.: deelstaatp­remier van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet, Norbert Roettgen, specialist buitenland­se zaken van de partij en voormalig zakenman en parlements­lid Friedrich Merz.(Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname