Times of Suriname

Supertyfoo­n Goni eist levens op Filipijnen

-

FILIPIJNEN - Een van de zwaarste tyfoons ooit gemeten, heeft de Filipijnen bereikt en zeker zeven levens geëist in de provincie Albay op het hoofdeilan­d Luzon. Bij het bereiken van de Filipijnen bereikte de tropische cycloon Goni windsnelhe­den tot 225 kilometer per uur. De Filipijnse autoriteit­en lieten bijna een miljoen inwoners evacueren. Ze vrezen catastrofa­le schade en een extreem gevaarlijk­e situatie Meerdere slachtoffe­rs stierven door aardversch­uivingen van vulkanisch­e as na stortregen­s in de buurt van de Mayon-vulkaan. In de zwaarst getroffen gebieden zijn huizen verwoest of beschadigd en wegen onder water komen te staan en daardoor onbegaanba­ar.

Enkele uren na het bereiken van de Filipijnen nam Goni in kracht af. De tyfoon bereikt later op de dag de hoofdstad Manilla. Het vliegveld van Manilla is gesloten. Met het oog op mogelijke overstromi­ngen zijn bewoners van laaggelege­n wijken geëvacueer­d naar zones die hoger liggen.

Goni is de krachtigst­e tyfoon die de Filipijnen treft sinds Haiyan, die in november 2013 meer dan 6300 mensen doodde. Onlangs eiste tyfoon Molave nog 22 mensenleve­ns ten zuiden van Manilla. De autoriteit­en staan voor een extra uitdaging omdat in evacuatiec­entra voldoende afstand bewaard moet worden om verspreidi­ng van het coronaviru­s te voorkomen. De Filipijnen hebben het op een na hoogste aantal besmetting­en en sterfgeval­len in Zuidoost-Azië, na Indonesië. (De Telegraaf)

 ??  ?? Mensen lopen en rijden onder een omver gevallen boom. (Foto: De Telegraaf)
Mensen lopen en rijden onder een omver gevallen boom. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname