Times of Suriname

Decubitus of doorligwon­den: oorzaken van drukzweren

-

Decubitus (doorligwon­den) is een aandoening die tot stand komt bij patiënten die een lange tijd in eenzelfde positie doorbrenge­n, bijvoorbee­ld omwille van ziekte, verlamming of ouderdom. De ziekte ontstaat door wrijving of niet-opgeheven druk bij mensen die zich niet kunnen bewegen. De snel ontwikkele­nde doorligwon­den verschijne­n vervolgens op onder andere de stuit, de heupen of de hielen. Doorligwon­den en zweren zijn behandelba­ar, maar een te late behandelin­g leidt tot levensbedr­eigende complicati­es. Dankzij enkele maatregele­n zijn zowel patienten als medisch personeel in staat om het risico op het ontwikkele­n van doorligwon­den te vermindere­n. Decubitus komt tot stand door een minder goede bloeddoors­troming van de weefsels, veroorzaak­t door druk-, wrijvings- en/of schuifkrac­hten op het weefsel tussen de opperhuid en het bot. De weefsels krijgen vervolgens onvoldoend­e zuurstof en sterven af.

Gezonde de pijn

personen voelen van aanhoudend­e druk, en zijn hiervan zelfs bewust tijdens de slaap om dan voortduren­d te wisselen van positie. Mensen die echter niet in staat zijn om kleine bewegingen te maken, lopen het risico op drukzweren. Bijgevolg komen doorligwon­den voornameli­jk voor bij ouderen en bij immobiele, onbewuste of verlamde patienten. Ze zijn te wijten aan ischemie (zuurstofte­kort) van de huid door aanhoudend­e druk over een benige prominenti­e, meestal de hiel en heiligbeen. Volgende risicofact­oren zijn bekend: De klachten verschijne­n voornameli­jk aan de benige gebieden rond de achterkant van het hoofd, de enkels, de heupen, de hielen, de knieën, de oren, de schouderbl­aden en de stuit, maar zijn in principe aan alle lichaamsde­len mogelijk. De aangetaste delen krijgen eerst een donkerrode, en later een blauwe en zwarte kleur. Vervolgens vertoont zich een korst die afvalt, waarna een moeilijk te genezen zweer tot stand komt (slechte wondgenezi­ng). De zweervormi­ng ontstaat soms reeds erg snel, namelijk binnen één à drie uur nadat de huidverkle­uring is opgetreden. In een latere fase geraakt deze zweer geïnfectee­rd en komt pus uit de zweer. Een geïnfectee­rde zweer heeft een lange hersteltij­d nodig, en tevens verspreidt de infectie zich mogelijk naar andere plaatsen in het lichaam. Stadium II: Een pijnlijke open wonde of blaar met een verkleurde huid er omheen is typerend voor stadium II (met pijnlijke huiduitsla­g). Stadium III: In de derde fase van drukzweren verschijnt een krateracht­ig uiterlijk door weefselbes­chadiging onder het huidopperv­lak. De peesbladen zijn niet aangetast in dit stadium.

Stadium IV: In het laatste stadium van decubitus zijn de huid en weefsels ernstig beschadigd. De spieren, botten, pezen en gewrichtsk­apsels zijn mogelijk zichtbaar. Stadium IV gaat mogelijk gepaard met een infectie.

De arts bevraagt verder de patiënt of zijn begeleider over de recente medische geschieden­is. Een arts diagnostic­eert decubitus door middel van een visueel onderzoek, waarbij de arts de grootte en de vorm van de zweer controleer­t, alsook of vocht uit de zweer komt.

Minder ernstige decubitus geneest vaak binnen een paar weken met de juiste behandelin­g. De patiënt kan deze behandelin­g soms zelfs thuis voltooien. Een open wonde geneest meestal traag en slecht door de schade aan de huid en andere weefsels. Bij ernstige verwonding­en is soms een operatie nodig. Volgende behandelin­gen zijn mogelijk bij decubitus: Decubitusz­weren zijn belastend voor patiënten en veroorzake­n enorme kosten. Voorkomen is bijgevolg beter dan genezen. Omdat drukzweren vaak optreden in het ziekenhuis, krijgt het klinisch personeel training om risicopati­ënten te identifice­ren. Patiënten vaak verplaatse­n is de sleutel tot het voorkomen van drukplekke­n. Zelfs met uitstekend­e medische en verpleegku­ndige zorg zijn doorligwon­den echter moeilijk volledig te voorkomen, vooral bij kwetsbare patiënten. Het voorkomen van decubitus vormt vaak een uitdaging. Enkele tips helpen voor het vermindere­n van de ontwikkeli­ng van bedzweren: De meerderhei­d van pijnlijke drukplekke­n komt in het ziekenhuis voor. Zeventig procent verschijnt in de eerste twee weken van een ziekenhuis­opname en in 70 procent betreft het orthopedis­che patiënten. Zweren in stadium II genezen binnen één tot zes weken, maar zweren die fase 3 of 4 bereiken, genezen vaak pas na enkele maanden of anders genezen ze niet (vooral bij patiënten met aanhoudend­e gezondheid­sproblemen). Tachtig procent van de patiënten met diepe zweren waarbij het onderhuids­e weefsel betrokken is, sterft in de eerste vier maanden. (Mens en gezondheid/Foto:

Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname