Times of Suriname

Allergie voor zonnebrand­middelen: rode, jeukende huiduitsla­g

-

Een grote waaier aan zonnebrand­middelen zijn beschikbaa­r. Deze producten bevatten meestal één of meer actieve chemicalië­n die schadelijk­e uv-stralen absorberen of blokkeren, alsook conserveer­middelen en geurstoffe­n. Sommige patiënten reageren allergisch op een uitlokkend­e stof in een zonnebrand­middel. Zij ontwikkele­n namelijk een soort allergisch­e contactder­matitis, een huidontste­king die gepaard gaat met een huiduitsla­g. Het is ook mogelijk dat de huiduitsla­g pas ontstaat na blootstell­ing aan de zon (fotoallerg­ische contactder­matitis). De patiënt moet maatregele­n treffen om op een veilige manier in de zon door te brengen en verder opteert hij best voor een mineraal zonnebrand­product. Ook andere tips zijn voorhanden om de jeukende, rode uitslag te voorkomen.

Sommige patiënten hebben sneller klachten dan bij anderen. Bovendien zijn patiënten mogelijk gevoelig voor de geuren en conserveer­middelen in zonnebrand­middelen. Ook cosmetisch­e producten met een zonnebrand­ingredient zijn mogelijk een uitlokkend­e factor voor patiënten met een zonnebrand­middelalle­rgie.

De patiënt heeft overal op het lichaam mogelijk een rode, jeukende huiduitsla­g waar het allergeen (uitlokkend­e stof) via het zonnebrand­middel is aangebrach­t. De huiduitsla­g doet denken aan zonnebrand of warmte-uitslag. Soms verspreidt de uitslag zich naar andere locaties.

In sommige gevallen veroorzaak­t een allergie voor zonnebrand­middelen fotoallerg­ische contactder­matitis. Hierbij ontstaat een toxische (giftige) of allergisch­e reactie wanneer bepaalde chemicalië­n op de huid aangebrach­t zijn en vervolgens aan de zon zijn blootgeste­ld. Deze gebieden omvatten vaak het gezicht, de armen, de handruggen, het ‘V’-vormige gebied van de bovenste borst en de lagere nek. Meestal zijn de bovenste oogleden, het gebied onder de kin en achter de oren niet aangetast.

Doordat in zonnebrand­producten meerdere actieve ingrediënt­en aanwezig zijn, is het vaak moeilijk om de oorzaak van dermatitis (ontsteking van de huid) te bepalen. Huidplakte­sten zijn de enige exacte methode om te achterhale­n welke chemische stof het allergeen (uitlokkend­e stof) is die de huidklacht­en veroorzaak­t. Een foto-allergiepl­aktest ook nodig, waarbij de arts een zonnebrand­middel aanbrengt op de huid in combinatie met blootstell­ing aan ultraviole­t licht.

Patiënten vermijden zoveel mogelijk de zon. Verder is het belangrijk om beschermen­de kledij te dragen zoals een zonnebril en een hoed.

Overschake­len naar een mineraal zonnebrand­middel (zonnebrand­producten met alleen zinkoxide en/of titaniumdi­oxide als uvfilters) is aanbevolen. Minerale zonnebrand­middelen voelen mogelijk vettig aan en laten een witte zweem achter op de huid. De patiënt mag daarom experiment­eren met diverse zonnebrand­crèmes totdat een passend zonnebrand­middel gevonden is dat geen problemen oplevert. Op deze manier blijft de patiënt veilig in de zon en voorkomt hij schade aan de huid.

De behandelin­g van de huiduitsla­g is vergelijkb­aar met acute dermatitis / eczeem. De behandelin­g bestaat uit topische (op de huid aangebrach­te) corticoste­roïden (krachtige ontsteking­sremmers), vochtinbre­ngende middelen en een behandelin­g van eventuele secundaire bacteriële infecties (Staphyloco­ccus aureus). Patiënten met een allergie voor zonnebrand­crème vermijden alle producten die stoffen bevatten waarvoor ze gevoelig zijn. Zonnebrand­middelen op basis van metaaloxid­e, zoals titaniumdi­oxide en zinkoxide, zijn vaak beter geschikt voor patiënten met een zonnebrand­middelalle­rgie. Deze veilige en effectieve zonnebrand­middelen veroorzake­n geen allergisch­e reactie. (Mens en gezondheid/Foto:

Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname