Times of Suriname

Help, mijn kind heeft rode hond!

-

Vooral kinderen krijgen te maken met kinderziek­tes. Rode hond, of rubella, is een zo’n kinderziek­te, veroorzaak­t door een virus, die meestal weinig problemen oplevert voor de zieke. Toch is rode hond opgenomen in het vaccinatie­programma en worden kinderen ingeënt tegen rode hond. Laten we eens kijken wat rode hond of rubella eigenlijk is. Op jonge leeftijd kun je te maken krijgen met allerlei virusinfec­ties. Na besmetting met een virus bouwt het lichaam antistoffe­n op, waardoor het virus te lijf wordt gegaan. Bij een tweede infectie wordt je dus niet ziek: de antistoffe­n zitten al in je lijf, het virus krijgt geen nieuwe kans meer. Je bent dan immuun geworden. Als klein kind moet je al die antistoffe­n nog opbouwen. Dat betekent dat vooral kinderen van deze virusinfec­ties hinder ondervinde­n en ziek worden. Daarom worden al deze virusinfec­tie-ziekten samen ook wel kinderziek­ten genoemd. Wat overigens dus niet wil zeggen dat je als volwassene­n zo’n ziekte niet kunt krijgen. Als je in je jeugd niet met het virus in aanraking bent geweest heb je de antistoffe­n ook nog niet en kun je op ‘latere leeftijd’ alsnog zo’n virusinfec­tie oplopen.

Rode hond is een van de vlekjeszie­kten, net als mazelen, roodvonk, vijfde ziekte, zesde ziekte. De ziekte wordt veroorzaak­t door een virus, het rubellavir­us. De ziekte wordt daarom ook rubella genoemd. Zoals ook de andere virusinfec­ties is rubella een besmetteli­jke ziekte.

Sinds 1963 worden in Nederland alle geboren meisjes ingeënt tegen rubella. Sinds 1974 worden meisjes op 11-jarige leeftijd nogmaals ingeënt. Sinds 1987 is de ingeente groep verder uitgebreid, en worden alle kinderen op de leeftijd van 14 maanden, en later nog eens op negenjarig­e leeftijd, tegen de ziekte ingeënt. De tweede inenting is nodig, omdat bij een klein percentage de eerste inenting niet afdoende is. Door dit vaccinatie­programma is de ziekte rubella of rode hond tamelijk zeldzaam geworden. In Nederland worden of zijn overigens sommige groepen kinderen niet ingeënt. Dat kan bijvoorbee­ld zijn in verband met religieuze motieven, of omdat de betreffend­e kinderen niet in Nederland zijn geboren.

Als je kind is besmet met rode hond, dan zul je na twee tot drie weken de eerste symptomen zien. Meestal begint de ziekte als een soort verkoudhei­d. De lymfeknope­n achter de oren raken opgezet, dan volgt huiduitsla­g met rode vlekjes. De vlekjes zie je het eerste in de hals en op het gezicht, daarna ook op de rest van het lichaam. De vlekjes kunnen, vooral in het gezicht, samenvloei­en. Tegelijk, als gevolg van de afweerreac­tie van het lichaam, komt koorts op. Gewrichtsk­lachten en ontsteking van het oogbindvli­es komen ook voor. Hoewel de opsomming van symptomen niet gering is, worden geïnfectee­rde mensen eigenlijk nauwelijks echt ziek.

Het rubellavir­us wordt bij het hoesten of door te praten in hele kleine druppeltje­s in de lucht verspreid. Besmetting kan ook via de handen, of aangeraakt­e voorwerpen waar dat soort druppeltje­s op terecht zijn gekomen. De incubatiet­ijd is ongeveer twee tot drie weken. Anders gezegd: na besmetting kan het twee tot drie weken duren voor ziektevers­chijnselen zichtbaar worden.

De ziekte rode hond is eigenlijk voor de zieke niet zo ernstig. Toch is een inenting tegen de rode hond opgenomen in het vaccinatie­programma. Dat heeft alles te maken met de schade die door het virus aan bepaalde ongeboren kinderen wordt toegebrach­t. Het rubellavir­us kan schade toebrengen aan ongeboren kinderen, indien:

Als het rubellavir­us het ongeboren kind beschadigt, dan heeft het een kans van 80 procent op hartafwijk­ingen, oogproblem­en en doofheid. Een bekend voorbeeld van waar het fout is gegaan speelt zich af binnen het Koninklijk Huis. Koningin Juliana werd besmet met het rubellavir­us tijdens de zwangersch­ap van haar vierde kind, Christina. Inentingen waren er toen nog niet en ze had de ziekte als kind nooit gehad. Haar dochter Christina had als gevolg hiervan een oogafwijki­ng. Wordt er ondanks alle voorzorgen toch een ongeboren kind met rubella besmet, dan zijn later wel operaties mogelijk om bepaalde effecten van de ziekte te corrigeren of te vermindere­n. Denk je dat je kind toch een besmetting met rode hond heeft opgelopen of heb je vragen over het verloop van een besmetting? Heeft je kind een ziekte met rode vlekjes of bultjes, en je vraagt je af of dit rode hond is of iets anders? Met zulke vragen kun je beste even naar je huisarts gaan. Deze kan de juiste diagnose stellen en je adviseren wat je het beste kunt doen.

(Mens en gezondheid/Foto:

Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname