Times of Suriname

Rode vlekken op je benen tijdens het wandelen

-

Vooral wandelaars die lange afstanden lopen, kunnen er last van hebben: rode, jeukende en brandende vlekken op de onderbenen. Hoe komt dit en wat kun je ertegen doen?

Ga op een warme dag tijdens de Vierdaagse Nijmegen langs de route staat en je ziet diverse benen met rode vlekken aan je voorbij trekken. Of misschien heb je er zelf wel last van tijdens een lange wandeling. Voor dit verschijns­el zijn meerdere benamingen in omloop: golfersben­en, asfaltbran­d of Vierdaagse­benen. De vlekken ontstaan vaak in warme, zonnige omstandigh­eden, maar er hoeft geen sprake te zijn van zonnebrand. Wat is de oorzaak van dit vervelende verschijns­el? En nog belangrijk­er, wat kun je ertegen doen?

Eén van de oorzaken van rode, jeukende vlekken is warmte-uitslag. Tijdens het wandelen raak je je lichaamswa­rmte kwijt door te zweten. Door onder meer vuil en zweet kunnen de poriën in je huid verstopt raken en daardoor kan de warmte op deze plaatsen niet goed weg. Als gevolg hiervan worden de benen rood en gaat de huid op deze plaatsen jeuken.

Ook allergie kan een rol spelen, bijvoorbee­ld een zonne-allergie of allergie voor bepaalde textielsoo­rten. Het kan zijn dat je bijvoorbee­ld allergisch bent voor het materiaal van je sokken.

Was nieuwe sokken altijd een keer voordat je er een lange wandeling mee gaat maken. En zorg ervoor dat je een wasmiddel gebruikt waar je niet allergisch voor bent. Denk je dat de huiduitsla­g te maken heeft met je sokken, experiment­eer dan met verschille­nde textielsoo­rten (katoen, wol et cetera). De warmte van het asfalt waar je op loopt, kan ook rode vlekken op je onderbenen veroorzake­n. Als op een warme dag de felle zon op het asfalt schijnt, kan het asfalt zeer heet worden. De hitte van het asfalt zorgt ervoor dat je huid steeds warmer wordt en na verloop van tijd verbrandt je huid. Je onderbenen zijn het dichtst bij het asfalt, vandaar dat je op je onderbenen rode vlekken krijgt. Dit noemen we asfaltbran­d.

Deze verbrandin­g is niet hetzelfde als zonnebrand. De rode vlekken worden door de hitte veroorzaak­t, niet door UV-stralen zoals bij zonnebrand. Insmeren met een zonnebrand­middel zal dus ook weinig helpen. Beter is om een lange broek te dragen als je op warme dagen een lange wandeltoch­t gaat maken en veel op asfalt loopt. De huid van je onderbenen is dan bedekt en minder gevoelig voor de hitte van het asfalt.

Een andere oorzaak van rode vlekken kan irritatie van de kleine bloedvaten in de benen zijn. Dit komt met name bij oudere wandelaars en golfers voor, vandaar de term ‘golfersben­en’. Door stuwing is de druk bij wandelen en golfen in de aderen van de onderbenen het hoogst. Door de druk neemt de doorlaatba­arheid van de bloedvaten toe en dat zorgt voor rode vlekken. Deze ontstaan vaak boven de rand van de sok. De sok veroorzaak­t een tegendruk op de huid, waardoor op deze plaats vaak geen rode vlekken ontstaan. Hoge compressie­kousen (deze zorgen voor extra tegendruk) kunnen een goede oplossing zijn.

Tegen rode vlekken zijn, afhankelij­k van de oorzaak, meerdere oplossinge­n: een lange broek dragen, compressie­kousen dragen of eventueel wandelsokk­en dragen van een ander materiaal. Veel wandelaars hebben goede ervaringen met zonneblaas­jesgel (verkrijgba­ar bij de drogist). Smeer hier voordat je op pad gaat je enkels en onderbenen mee in. Neem bij lange wandelinge­n de tube mee, zodat je de gel tijdens je wandeling nog een keer kunt aanbrengen. Sommigen delen hun ervaring:

Aart: “De oplossing is voor mij een homeopathi­sch middel genaamd ‘Urtizon’. Ik heb hierover advies bij de huisarts gevraagd. Hij heeft gezegd dat als het werkt, ik het gewoon kan gebruiken. Het bezwaar vind ik dat ik een paar maanden van tevoren moet beginnen. Maar het werkt. Het blijft voor mij wonderlijk dat ik tijdens de trainingst­ochten in mei en juni last heb en na een paar maanden slikken geen centje pijn meer heb.”

Morac: “Tijdens de training voor de Vierdaagse en ook tijdens de Vierdaagse zelf heb ik veel last gehad van rode vlekken op mijn benen. Ik heb goede ervaringen met het smeren van een dikke laag zinkzalf. Het werkt tegen de zon en de benen blijven vet, waardoor de huid niet schuurt. En het voelt lekker aan, met een koude natte doek om de benen.” (Mens en gezondheid/Foto:

Wandel.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname