Times of Suriname

Talon noir: donkere verkleurin­g op hiel zonder symptomen

-

Een talon noir is een onschuldig­e, asymptomat­ische, door trauma veroorzaak­t verdonkerd huidgebied dat zich normaal aan de achterkant of aan de achterkant-zijkant van de hiel bevindt. Andere symptomen komen niet voor bij dit verdonkerd huidletsel. Een talon noir is een relatief goedaardig­e aandoening die een melanoom of andere aandoening­en mogelijk nabootst en daarom vaak zorgt voor een diagnostis­ch dilemma. Een behandelin­g is niet strikt noodzakeli­jk maar is wel mogelijk. Een talon noir werd voor het eerst beschreven in de medische literatuur door de artsen Crissey en Peachey in 1961.

Vaak ligt de basis van dit trauma aan het beoefenen van een sport waarbij de patiënt veel moet stoppen en starten. Voorbeelde­n van dergelijke sporten zijn basketbal, langlaufen, tennis, voetbal en gymnastiek. Meestal zijn jongere atletische personen aangetast, maar ook ouderen met handpalm- of voetzoolve­rwondingen produceren vergelijkb­are letsels. Ook marcheren is in verband gebracht met een talon noir. Een virale etiologie is tot slot ook gemeld. Een talon noir situeert zich op de hiel. Andere gerapporte­erde sites zijn de middenvoet­sbeentjes, de handpalmen (palmaire petechiën, tache noir) het oogbindvli­es (oculaire conjunctiv­a) en de vingers. Meestal zijn atleten die zich bezighoude­n met racketspor­ten, gewichthef­fen, bergbeklim­men, gymnastiek, golfskiën of golfen getroffen door een tache noire. Sommige dermatolog­en (huidartsen) gebruiken de benaming talon noir voor de donkere huidletsel­s van zowel de hiel als de handpalm. Omdat de aandoening op verschille­nde locaties en om uiteenlope­nde redenen tot stand komt, opteren sommige dermatolog­en voor de term ‘posttrauma­tische cutane intracorne­ale bloeding’.

Een patiënt heeft op de achterkant of anders de achterkant-zijkant van de hiel een donkere plek (hyperpigme­ntatie). De meeste letsels zijn asymptomat­ische, violetzwar­te vlekken (macules), geïsoleerd of in clusters (groepjes). Sommige zeldzamere patronen die worden beschreven, zijn lineaire of horizontal­e matrices. De diagnose van een talon noir is meestal eenvoudig te stellen. Een grondige dermoscopi­sche diagnose van elke zwarte vlek is wel noodzakeli­jk om een acraal lentigineu­s melanoom (vorm van huidkanker) uit te sluiten. Soms voert de arts ook een biopsie uit om zekerheid te krijgen over de diagnose.

(Mens en gezondheid/Foto:

Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname