Times of Suriname

Portugese premier Costa vraagt om noodtoesta­nd vanwege corona

-

PORTUGAL - De Portugese premier Antonio Costa heeft gisteren de president van het land gevraagd om de noodtoesta­nd af te kondigen. Dit als preventiev­e maatregel om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. Het aantal coronabesm­ettingen in het land neemt flink toe.

De laatste COVID-19 noodtoesta­nd werd in maart uitgeroepe­n door president Marcelo Rebelo de Sousa en duurde zes weken.

Volgens de Portugese wet is de noodtoesta­nd beperkt tot 15 dagen, maar kan indien nodig voor onbepaalde tijd worden verlengd met periodes van 15 dagen. De president zal de noodsituat­ie naar verwachtin­g maandagavo­nd in een televisiet­oespraak afkondigen en het parlement zal het dan moeten goedkeuren, in beide gevallen formalitei­ten.

Zaterdag voerde de regering al strengere maatregele­n in, zoals een burgerplic­ht om thuis te blijven, behalve voor reizen naar werk, school of winkelen. Dat geldt in 121 gemeenten, waaronder de belangrijk­ste regio’s Lissabon en Porto.

Een noodtoesta­nd zou de weg vrijmaken voor verdere maatregele­n, zoals strengere beperkinge­n op het verkeer van personen, opschortin­g van het stakingsre­cht en beperking van openbare bijeenkoms­ten.

Costa zei dat de noodsituat­ie niet zo ingrijpend zal zijn als in maart, maar indien nodig zou een avondklok kunnen worden ingevoerd.

Portugal heeft een relatief laag aantal besmetting­en geregistre­erd (144.341 gevallen) en 2544 sterfgeval­len als gevolg van COVID-19. Maar het dagelijkse aantal nieuwe gevallen piekte vrijdag op 4656, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Het testen op het virus is ook toegenomen.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Premier Antonio Costa. (Foto: Marokko nieuws)
Premier Antonio Costa. (Foto: Marokko nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname